Gertrudiskerk. Hervormde kerk met toren op kerkhof in Idaerd

Buorren 6
9007SC Idaerd (gemeente Boarnsterhim)
Friesland

Bouwjaar: 15e eeuw (toren) 1541 (herstel toren) 1774 (herbouw kerk) 1981-'82 (rest.) 1500 15e eeuw (toren) 1541 (herstel toren) 1774 (herbouw kerk) 1981-'82 (rest.)
Architect: R. Kijlstra (1981-'82) Kijlstra 1982 R. Kijlstra (1981-'82)

Beschrijving van Gertrudiskerk. Hervormde kerk met toren op kerkhof

Herv. Kerk met toren op kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1774 bij zadeldaktoren, in 1541 herbouwd. Aan de noordzijde van het schip ingang met wapensteen en 1774. Tegen de noordzijde van de toren bouwfragmenten o.a. 1652 van Friesma-State. In de kerk 17e eeuwse preekstoelkuip en klankbord. Als ruggeschot doen gebeeldhouwde 18e eeuwse zerken dienst, bekroond door een gesneden opzetstuk van een familiebank. Twaalf banken met knoppen boven de wangen; onder de orgelgalerij een 18e eeuwse familiebank; twee geschilderde 17e eeuwse rouwborden en twee gesneden 18e eeuwse. In de zes vensters gebrandschilderd glas door Ype Staak. In de voorkerk een zerk met wapens. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van anonieme gieter uit de 14e eeuw, diam. 74,5 cm. en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1573, later voorzien van electrische opwinding. Eenklaviers orgel gemaakt in 1806 door Luitjen Jacob van Dam onder toezicht van zijn vader Lambertus van Dam. In 1886 gewijzigd door Bakker en Timmenga. Bij de Laatste restauratie in 1982 is gewijzigde toestand gehandhaafd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)