Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uffelse Molen in Haler

Molen

Uffelsestraat 5
6012RM Haler (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1800

(1 recensie)

Beschrijving van Uffelse Molen

Uffelsemolen, watermolen XIXa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22871
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Uffelse Molen
4
Recensie door: ()
de Uffelse watermolen ligt aan de Uffelse beek in Haler - Uffelsen (tegenwoordig gemeente Leudal) en dateert uit de periode voor 1400. De molen is maalvaardig. Weliswaar wordt er gemalen met een hamermolen aangedreven door een historische twee cylinder guldner diesel motor. De volledige installatie met mengbakken, jacobsladder, cycloon - zoals geinstalleerd na het rechttrekken van de beek in 1961 - is operationeel en wordt bij speciale gelegenheden werkend getoond.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Uffelse Molen
Hunsel Uffelsemolen 5789.JPG
Basisgegevens
Plaats Haler
Waterloop Uffelse Beek
Bouwjaar 1800
Type watermolen
Kenmerken onderslagmolen
Functie korenmolen
Bestemming  restauratie tot maalvaardige molen
Oorspronkelijk gebruik  voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf
Monumentnummer  22871
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Uffelse Molen (Limburgs: Uffelse Meule) is een onderslag watermolen in Haler in de Nederlandse provincie Limburg, ongeveer halverwege tussen Stramproy en Neeritter. Oorspronkelijk lag de molen op de Abeek (of Ghoorbeek), maar sinds de jaren 60 van de 20e eeuw ligt hij op de gekanaliseerde Uffelse Beek. Bij de kanalisatie zijn de waterrechten afgekocht en is de molen buiten bedrijf gesteld.

Geschiedenis

De Uffelse Molen is de oudste banmolen in het voormalige gebied Kessenich. Hij stamt uit de 13e of 14e eeuw en maakte deel uit van een boerderij naast de molen. In 1726 zijn de boerderij en de molen tot op de grond afgebrand en vervolgens weer opgebouwd. Het merendeel van de gebouwen dateert van na de brand in 1726. In het begin van de 19e is van de origine langgevel boerderij uitgebreid met een uitbouw aan de Sniekstraat zijde. Deze werd in 1888 door brand - na een blikseminslag - gedeeltelijk verwoest en vervolgens herbouwd in de huidige vorm met zadeldak. Eind 1800 waren de muren van de molen zo slecht dat deze opnieuw moest worden opgetrokken. De muren, oorspronkelijk opgetrokken uit baksteen met speklagen van mergel, werden vervangen door eenvoudig metselwerk. Overigens zijn de oude speklagen nog deels zichtbaar. Begin 1900 is het houten rad vervangen door het huidige metalen rad.

Aan het einde van de jaren 30 van de 20e eeuw werd een koppel maalstenen verwijderd en werd een van de twee resterende koppels verbonden met een dieselmotor. Het derde koppel bleef op waterkracht werken tot de afkoop van waterrechten in 1961 een eind hieraan maakte.

Het maalbedrijf werd gemechaniseerd en de molenstenen maakten plaats voor een hamermolen, die door een dieselmotor werd aangedreven. In 1983 werd het maalbedrijf beëindigd.

De huidige eigenaar heeft plannen om de Uffelse Molen weer te herstellen tot een maalvaardige molen. Het dak is in 2008 opnieuw gedekt met pannen van een type dat in de tijd past dat de molen nog in bedrijf was. Het plan is om in 2014 de molen weer te laten draaien. Hiervoor moet echter ook de Uffelse Beek worden aangepast en de sluis van de molen herbouwd worden.


Monumenten in de buurt van Uffelse Molen in Haler

Herenhuis met zadeldak en brede rechtafgedekte voorgevel, waarin rechts een koetspoort. Ingang in rechthoekige geprofileerde omraming van hardsteen

Bosstraat 25
Neeritter (Gemeente Leudal)
Herenhuis met zadeldak en brede rechtafgedekte voorgevel, waarin rechts een koetspoort. Ingang in rechthoekige geprofileerde omraming van ha..

Herenhuis met zadeldak en brede rechtafgedekte voorgevel. Vormt een geheel met het buurnummer 25

Bosstraat 23
Neeritter (Gemeente Leudal)
Herenhuis met zadeldak en brede rechtafgedekte voorgevel, XIXa. Vormt een geheel met het buurnummer 25.

Pand met zadeldak evenwijdig aan de straat. In de straatgevel een houten tweelichtkozijn, ten dele dichtgemetselde poort naar de voormalige potstal en ..

Driessensstraat 39
Neeritter (Gemeente Leudal)
PAND met zadeldak evenwijdig aan de straat. In de straatgevel een houten tweelichtkozijn, ten dele dichtgemetselde poort naar de voormalige ..

Huis met van een tandlijst voorziene voorgevel. Onder een zadeldak in het verlengde van nr 43

Driessensstraat 45
Neeritter (Gemeente Leudal)
Huis met van een tandlijst voorziene voorgevel. XIX, onder een zadeldak in het verlengde van nr 43.

Huis met zadeldak, evenwijdig aan de straat en koetspoort

Driessensstraat 23
Neeritter (Gemeente Leudal)
Huis met zadeldak, evenwijdig aan de straat en koetspoort.

Kaart & Routeplanner

Route naar Uffelse Molen in Haler

Foto's (1)