Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Armenmolen in Neeritter

Molen

Molenstraat 12
6015AC Neeritter (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1686


Beschrijving van Armenmolen

De "Armenmolen"; in oorsprong uit 1686 daterende, niet meer als zodanig ingebruik zijnde ONDERSLAGMOLEN op de Itterschebeek. Witgeverfd, in baksteen opgetrokken, rechthoekig gebouw zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt, L-vormig omlopend zadeldak tegen puntgevels met vlechtingen; tegen de beide korte zijden een aanbouw onder lessenaarsdak; rechtgesloten vensters met 4-, 6- en 7-ruits ramen; jaartalankers 1686 en staafankers; aan de zijde van het water, basis van topgevel opgetrokken in blokken mergel. Molenfunctie nog duidelijk herkenbaar aan de aanwezigheid van het uit 1935 daterende ijzeren onderslagrad, de scheidingsmuur tussen de malen losgoot en de aanwezige keermuren; overig molenwerk verwijderd. Goed voorbeeld van een oude, niet meer functionerende, doch zeer duidelijk alszodanig herkenbare watermolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22864
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Armenmolen
De Armenmolen te Neeritter
De Armenmolen te Neeritter
Basisgegevens
Plaats Neeritter
Bouwjaar ca. 1686
Type watermolen
Functie voorheen korenmolen
Bestemming  huidige functie: woning
Monumentnummer  22864
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Armenmolen is een van de weinige overgebleven watermolens aan de Ittersebeek te Neeritter. Deze onderslagmolen was in gebruik als korenmolen.

Geschiedenis

De oudste schriftelijke vermelding van een molen op deze plaats is van 1280. Ook in 1535 werd een Armenmolen gebouwd, maar niet duidelijk is of deze op dezelfde plaats lag als de huidige molen. Een document van de Schepenbank te Neeritter vermeldt dat de huidige molen tussen 1684 en 1687 werd gebouwd. De muurijzers geven het jaartal 1686. Deze molen werd door de kasteelheer van Borgitter opgericht om aan de armen te worden geschonken.

Bij het Verdrag van Londen werd het voormalige vrijstaatje Neeritter tussen Nederland en België verdeeld. De molen kwam op Nederlands grondgebied en werd eigendom van het Burgerlijk Armbestuur.

Tot 1950 is het gebouw in functie gebleven, daarna werd de molen stilgelegd. De drie andere molens op de Ittersebeek werden uiteindelijk gesloopt. De Armenmolen werd in 1951 ingericht als wijkgebouw voor het Groene Kruis, waarbij het maalwerk werd gesloopt. In 1954 werd het Burgerlijk Armbestuur opgeheven en kwam de molen aan de gemeente Hunsel. In 1961 werd de molen aan het Groene Kruis verkocht en in 1972 werd een particulier de eigenaar, en deze richtte de molen als woonhuis in.

Het waterrad bleef echter behouden. Oorspronkelijk had de molen een houten rad, dat in 1907 door een metalen rad werd vervangen. Ook in 1935 en in 1997 werd het rad gerenoveerd. Dit rad draait nog regelmatig, hoewel het binnenwerk niet meer aanwezig is.

Zie ookMonumenten in de buurt van Armenmolen in Neeritter

Huis met zadeldak, lagere zijvleugel met koetspoort

Vijverbroekstraat 14
Neeritter (Gemeente Leudal)
Huis met zadeldak en ankerjaartal 1841, lagere zijvleugel met koetspoort, XVIII.

St. Lambertuskerk. Westtoren met bovenbouw en bekroning uit 1842

Molenstraat 2
Neeritter (Gemeente Leudal)
St. LAMBERTUSKERK. Westtoren, XIII, met bovenbouw en bekroning uit 1842. Basilicaal schip, XIV of XV, met scheibogen op zuilen met Maaskapit..

Huis met verdieping onder een zadeldak evenwijdig aan de straat tussen twee koetspoorten

Driessensstraat 24
Neeritter (Gemeente Leudal)
Huis met verdieping onder een zadeldak evenwijdig aan de straat tussen twee koetspoorten.

Boerderij. Zadeldak evenwijdig aan de straat. Straatgevel o.a. met poort naar de voormalige potstal en wagenpoort. Opzij, tussen het hoofdgebouw en ee ..

Driessensstraat 30
Neeritter (Gemeente Leudal)
Boerderij. Zadeldak evenwijdig aan de straat. Straatgevel o.a. met poort naar de voormalige potstal en wagenpoort. Opzij, tussen het hoofdge..

Boerderij. Woonhuis met zadeldak in het verlengde van nr 27. Segmentboogvensters. Opzij tussen woonhuis en schuur is de binnenplaats afgesloten door e ..

Driessensstraat 29
Neeritter (Gemeente Leudal)
Boerderij. Woonhuis met zadeldak in het verlengde van nr 27. Segmentboogvensters. Opzij tussen woonhuis en schuur is de binnenplaats afgeslo..

Kaart & Routeplanner