Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk (St. Joris) in Drempt

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 1
6996AE Drempt (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw (koor)


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk (St. Joris)

Ned. Herv. KERK. (St. Joris). Laat-gotische dorpskerk met 15e eeuws koor, pseudobasilicaal schip (ca.1500) en zeer mooie romaanse toren uit de twaalfde eeuw met decoratie van lisenen en boogfriezen. De kerk, in 1868 in neogotische trant geheel verbouwd, werd in de vijftiger jaren van deze eeuw in haar oorspronkelijke staat teruggebracht, nadat de toren reeds in 1938 hersteld was. Inventaris: Priesterzerk in het koor (1558). Eenklaviers orgel, in 1777 door onbekende orgelbouwer gemaakt. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van F. Simon, 1637, diam. 110,9 cm., een van P. Seest, 1765, diam. 39 cm. en een moderne klok. Opgesteld in de torenhal gescheurde klok van H. ter Horst, 1646, diam. 135 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk J. Sprakel, 1700, met inscriptie: JOAN SPRAKEL FECIT GOOR ANNO 1700. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22840
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Aanzicht in 2010
Aanzicht in 2010
Plaats Voor-Drempt
Gebouwd in 11e eeuw (toren)
14e eeuw (schip)
15e eeuw (koor)
Restauratie(s) 1868
Gewijd aan Joris
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  22840
Portaal:  Christendom

De Hervormde kerk, ook wel de Sint-Joriskerk, is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Voor-Drempt. De eerste kapel op de huidige locatie werd gesticht in het jaar 731. In de 11e eeuw werd de kapel vervangen door een kerk, waarvan de romaanse kerktoren nog steeds staat. In de 14e eeuw is de huidige pseudobasilikale schip gebouwd. Ten slotte is in de 15e eeuw het huidige priesterkoor toegevoegd aan de kerk. De kerk is gewijd aan Joris, maar wordt sinds de reformatie ook wel de (Nederlands) Hervormde kerk genoemd. In 1868 is de kerk verbouwd in neogotische stijl, maar halverwege de 20e eeuw teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwstijl.

De toren bestaat uit vier geledingen, waarbij elke geleding is voorzien van lisenen met ertussen boogfriezen. De toren is versierd met gevelstenen en wordt bekroond met een ingesnoerde naaldspits. Zowel de zijgevels als het priesterkoor zijn voorzien van spitsboogvensters, die worden afgewisseld met steunberen. In de kerk staat een orgel uit 1777, die oorspronkelijk stond in de Sint-Eusebiuskerk van Arnhem. Daarnaast zijn er vele beeldhouwwerken in de kerk aangebracht. Het torenuurwerk is gemaakt rond circa 1700 door de firma Sprakel.

De kerk is in 1967 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk (St. Joris) in Drempt

Retranchement van Doesburg

Vestingwerken ten oosten van de N317
Doesburg
Het in XVIIIa naar ontwerp van Menno van Coehoorn buiten de oude grachten aangelegde Retranchement van Doesburg, t.w. "de Hoge Linie", ooste..

Retranchement van Doesburg

Vesting
Doesburg
Het in XVIIIa naar ontwerp van Menno van Coehoorn buiten de oude grachten aangelegde Retranchement van Doesburg, t.w. "de Lage Linie" zuidel..

Retranchement van Doesburg

Vestingwerken ten oosten van N317
Doesburg
Het in XVIIIa naar ontwerp van Menno van Coehoorn buiten de oude grachten aangelegde Retranchement van Doesburg, te verdelen in de Hoge Lini..

Hekpijlers

Kraakselaan 22
Doesburg
Hekpijlers van de R.K. begraafplaats, bekroond door Lod. XVI siervazen.

Aanleg Alg. Begraafplaats

Meipoortwal 3
Doesburg
Omschrijving De ALGEMENE BEGRAAFPLAATS wordt, afgezien van het voorplein aan de Meipoortstraat (zuidzijde), aan alle zijden omgeven door he..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)