Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoeve 'Mulderslag': boerderij en bijschuur in Hummelo

Boerderij

Torenallee 6
6999DD Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Hoeve 'Mulderslag': boerderij en bijschuur

Hoeve "Mulderslag": boerderij en bijschuur. 1. Boerderij (XIX A) met ramen uit de bouwtijd en luiken. Voor de landschappelijk fraai gelegen hoeve oude linden. 2. BIJSCHUUR Inleiding De BIJSCHUUR bij de hoeve 'Mulderslag' is van het hallenhuistype met middenlangsdeel. De bijschuur dateert vermoedelijk uit dezelfde periode als de boerderij, de eerste helft van de 19de eeuw. De schuur is ten zuidoosten van de hoeve gebouwd en is evenwijdig aan deze gesitueerd. Het complex is verhoogd gelegen aan de noordoostzijde van de Torenallee en is hiermee verbonden via een eigen weg. Omschrijving De bijschuur telt drie gebintvakken onder een wolfdak met rode Hollandse pannen en witgeschilderde windveren. De schuur is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde rode baksteen. De voor- en achtergevel zijn voorzien van vlechtingen. Het metselwerk is hier en daar vernieuwd of opnieuw gevoegd. De gevels zijn voorzien van staafankers. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een korfboogvormig afgesloten inrijdeur, aan weerszijden geflankeerd door een segmentboogvonnig gesloten stalraampje en een korfboogvormig gesloten mestdeur. De deuropeningen zijn voorzien van hardstenen duim-, geboorte- en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde achtergevel heer in het midden een later ingezaagde recht gesloten deur en twee stalraampjes van hetzelfde type als in de voorgevel. De linker zijgevel heeft een halfrond stalraampje, vier getoogde 6-ruits gietijzeren stalramen en twee staldeurtjes. De rechter zijgevel heeft afwisselend drie getoogde 6-ruits gietijzeren stalramen en twee staldeurtjes. In het interieur bevinden zich vier ankerbalkgebinten met telmerken. De zoldervloer bestaat uit rondhout, de zogenaamde slieten. Waardering De bijschuur is : - Van architechtuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld van een bijschuur bij een boerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een boerderijcomplex dat bestaat uit een hallenhuisboerderij en een bijna even grote schuur van het hallenhuistype. Het complex heeft bovendien stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op een verhoging ten noordoosten van de Torenallee. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22815
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoeve 'Mulderslag': boerderij en bijschuur in Hummelo

Boerderij in traditionele vormgeving

Muizengatweg 5
Toldijk (Gemeente Bronckhorst)
Laat 19e eeuwse boerderij in traditionele vormgeving. Woongedeelte en stal onder een met pannen gedekt wolfdak. Vensters met 15- en 24-ruits..

Gave hoeve met in de vensters van het woongedeelte oorspronkelijke roedenverdeling

Broekstraat 4
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Gave hoeve (XIX A) met in de vensters van het woongedeelte oorspronkelijke roedenverdeling. Luiken met de kleuren van Heeckeren.

Hoeve met dwars woongedeelte onder met stro gedekt schilddak

Roomstraat 19
Drempt (Gemeente Bronckhorst)
Aan de weg naar de Ulenpas gelegen HOEVE met dwars woongedeelte onder met stro gedekt schilddak. Vensters met luiken en roedenverdeling uit ..

'Hoeve de kip'

Tolstraat 2
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
"Hoeve De Kip". Landschappelijk fraai gelegen boerderij uit de eerste helft der 19e eeuw met boogvensters, waarin schuiframen met kleine roe..

Ruïnes van het Kasteel Enghuizen

Kasteellaan 1
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 RUÏNES VAN HET KASTEEL ENGHUIZEN dat tussen 1835 en 1842 werd gebouwd van zandsteen en rode baksteen en als midde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)