Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Hummelo

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 22
6999AD Hummelo (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1838


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. Neo-gotische zaalkerk met spitsboogvensters en vierkante, bakstenen toren, waarop achtkantige lantaarn. De in 1838 gebouwde kerk heeft tegen de voorgevel een portaal met pilasters en hoofdgestel, oorspronkelijke deuren en bovenlicht. Op het terrein een gietijzeren dorpspomp uit het derde kwart van de 19e eeuw, welke eigendom is van de Gemeente Hummelo en Keppel. Eenklaviers orgel, in 1883 gemaakt door E. Leichel in een midden-19e eeuwse kas die aan weerszijden werd uitgebreid. Mechanisch torenuurwerk Van Bergen, Heiligerlee, 1901, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22807
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nederlands Hervormde kerk
Aanzicht in 2005
Aanzicht in 2005
Plaats Hummelo
Gebouwd in 1838 - 1839
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  22807
Portaal:  Christendom

De Nederlands Hervormde kerk is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Hummelo. De kerk is in de jaren 1838 - 1839 gebouwd op de plaats waar al enkele eeuwen een kerk stond. Aangezien die vervallen was geraakt, werd besloten tot de bouw van een nieuwe kerk. Al in 1826 wordt er een verzoek aan koning Willem I der Nederlanden gedaan voor een financiële bijdrage, die in 1838 door het Rijk wordt gehonoreerd. Hendrik Jacob Carel Johan van Heeckeren van Enghuizen deed eveneens een grote financiële bijdrage, waarna de gemeenschap de rest van het benodigde bedrag bij elkaar legde. Op 7 juli 1839 werd de kerk ingewijd.

De neogotische zaalkerk is opgetrokken uit baksteen, met een eveneens bakstenen kerktoren. De toren wordt bekroond met een kleine torenspits. In de toren zijn rondboogvensters verwerkt en het aanwezige uurwerk is afkomstig van Van Bergen. In de voor- en zijgevels zijn in tegenstelling tot de toren spitsboogvensters verwerkt. In de kerk is een eenklaviersorgel uit 1883 aanwezig, gemaakt door de firma Leichel.

De kerk is in 1967 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Hummelo

'De gouden karper'

Dorpsstraat 9
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
"De Gouden Karper". Op de viersprong Keppel-Ruurlo-Steenderen-Enghuizen gelegen deftig, bakstenen huis (XIX A) met hoge Empireramen, waarin ..

Dwarshuis van alleen begane-grond met schilddak

Dorpsstraat 16
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Dwarshuis (midden XIX) van alleen begane-grond met schilddak. Vensters met luiken en roedenverdeling uit de bouwtijd. Nr 18 heeft een deurom..

Dwarshuis van alleen begane-grond met schilddak

Dorpsstraat 14
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Dwarshuis (XIX b) van alleen begane-grond met schilddak. Roedenverdeling uit de bouwtijd. Hoekpand Bakkerstraat.

Dwarshuis met hoog schilddak

Dorpsstraat 3
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Dwarshuis (XIX A) met hoog schilddak. Vensters met luiken en de oorspronkelijke roedenverdeling. Keistoep en twee oude linden voor het huis.

Boerderij op ongeveer vierkante plattegrond

Dorpsstraat 12
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij op ongeveer vierkante plattegrond (XIXb). Omlopend schilddak, luiken, oorspronkelijke roedenverdeling. Veldkeienstoep en twee oude..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)