Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fraai pand met aan de steenstraat een 5 traveeën brede gevel in Hulst

Woonhuis

Steenstraat 30
4561AS Hulst
Zeeland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Fraai pand met aan de steenstraat een 5 traveeën brede gevel

Fraai pand met aan de Steenstraat een 5 traveeën brede gevel, de XIX gepleisterde façade rust op een XVIII natuurstenen plint met zwartomrande spiegels; de 12-ruits schuifvensters, voorzien van midden XVIII houten kozijnen met voluten, de fraaie voordeur met spiegelpanelen voorzien van een natuurstenen omlijsting met guirlandemotief. Hardstenen stoeppalen met kettingen. Aan de tuinzijde uitbouwen en in de tuin een wit gepleisterd koetshuis XIX met boogdeuren en ovale vensters op de zolderverdieping. Aan de Bonte Hondstraat op bakstenen pijlers van een inrijhek twee hardstenen vazen Lodewijk XVI trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22785
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Romaanse kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Gotische kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Stadhuis Torhout; 7 traveeën

Een travee (afgeleid van het Franse woord travée, en oorspronkelijk van het Latijnse trabis, balk) of gewelfjuk is onder andere een deel van een gebouw, dat wordt bepaald door twee opvolgende steunpunten in de lengterichting van het gebouw.

Een travee is ook een begrip in de vlakverdeling van een gevel. De travee is dan de afstand waarbij de gevel zich in de lengterichting begint te herhalen, dit komt dan overeen met de breedtes van deuren en vensters.

Met een travee wordt ook een gedeelte van een schoolklas aangeduid, gemarkeerd door een reeks bijeenhorende tafeltjes. Zo bestaat de traditionele 'busopstelling' in een klaslokaal uit drie traveeën van tien tafeltjes, waarbij elke travee bestaat uit vijf gepaarde tafeltjes, ruimte biedend aan tien leerlingen.

In een romaanse kerk wordt de travee bepaald door de steunpunten van het vierkante kruisgewelf in het middenschip.

Twee vierkante gewelven van de zijbeuk (B) zijn samen even breed als de middenbeuk (A) en vallen derhalve binnen de travee. Dit systeem wordt het gebonden stelsel genoemd. Door de afwisseling van zwaardere en lichtere pijlers of kolommen (alternerend stelsel) wordt het systeem niet als te schematisch ervaren.

In de gotische kerktravee zijn de gewelven van zijbeuken (B) en middenschip (A) even breed. De gewelven in de zijbeuken zijn vierkant, het hoofdgewelf in het middenschip kan een rechthoekig kruisribgewelf zijn. Ook een koor kan in traveeën worden verdeeld, deze worden elk dan een koortravee genoemd.

Bij een arcade is een travee de overspanning gedragen door twee kolommen of zuilen.


Monumenten in de buurt van Fraai pand met aan de steenstraat een 5 traveeën brede gevel in Hulst

De Vier Ambachten (Ten Duinen)

Steenstraat 28
Hulst
Gebouw Refugie Ter Duinen. Fors zeer rijzig 16e eeuws PAND met gewijzigde gevel en wijzigingen in het interieur. Zeer fraaie zijtrapgevels m..

Landshuis

Steenstraat 37
Hulst
LANDHUIS. Fraai pand (onderkelderd), 1665, XVIIIa voorzien van statieuze gevel met stoepbordes met ijzeren bordeshek, portiek met gebeeldhou..

Vernieuwd dwarspand met 4- en 8-ruits schuifvensters, voordeuromlijsting en bovenlicht, gestucte lijstconsoles

Steenstraat 26
Hulst
Vernieuwd dwarspand met 4- en 8-ruits schuifvensters, voordeuromlijsting en bovenlicht, gestucte lijstconsoles. Inwendig: originele XVIII sc..

Pand met rechte gevel op hardstenen plint

Steenstraat 24
Hulst
PAND met rechte gevel op hardstenen plint; hardstenen cordonlijst en idem voordeuromlijsting met consoles. 6-ruits schuifvensters met hardst..

Zeer breed dwarspand, voorzien van een gepleisterde lijstgevel met hardstenen cordonlijst

Steenstraat 33
Hulst
Zeer breed dwarspand, voorzien van een gepleisterde lijstgevel met hardstenen cordonlijst, voordeuromlijsting met vensterdorpels. Een attiek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fraai pand met aan de steenstraat een 5 traveeën brede gevel in Hulst

Foto's (7)