Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Steenen Poort in Houten

Boerderij

Warinenpoort 88
3991JZ Houten
Utrecht

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van De Steenen Poort

Stenen POORT XVI met trapgevels en rieten dak. Boerderij, dwarshuis, afgewolfde zijgevels en bakhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22678
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Steenen Poort, Houten

De Steenen Poort is een poortgebouw in de Nederlandse plaats Houten in de wijk "Tiellandt".

Geschiedenis

De huidige gemeente Houten kende ongeveer 15 van dergelijke poortgebouwen. Het ging in de 15e en 16e eeuw om versterkte boerderijen die veelal toebehoorden aan rijke boeren waar zo'n poortgebouw bij zat. De poort bood bescherming tegen rondtrekkende landlopers en gaf de boer aanzien. Van al deze 15 poortgebouwen is er nu nog maar één over, deze is rijksmonument en bevindt zich in de wijk "Tiellandt". Ernaast ligt de boerderij "De Steenen Poort", vroeger bekend onder de naam "Bovit".

Er is maar weinig van de vroege geschiedenis bekend van boerderij "De Steenen Poort" aan de "Warinenpoort" 90 die er mogelijk al was in de 14e eeuw.[1]

Het poortgebouw uit de 16e eeuw bood toegang tot het erf van de omgrachte boerderij. Deze gracht is in de 18e eeuw gedempt. De voorkant van de boerderij staat gericht naar de Houtensewetering, die werd gebruikt om producten af te voeren naar de stad Utrecht.

De zolder van de poort was in gebruik om duiven te houden. In het metselwerk van de zolder zijn 137 duivennissen in de muur uitgespaard. De duiven werden gehouden voor consumptie en de mest werd gebruikt voor op het land. Tijdens een flinke storm in december 1703 is een deel van de boerderij en de zolder van het poortgebouw vernield. [2].

Huidige tijd

In 1965 maakte de boerderij onderdeel uit van de roetkapaffaire waarbij jonkheer David Rutgers van Rozenburg om het leven kwam. Het poortgebouw is in 2014 gerestaureerd. De deur van de poort is rond 1980 voor het laatst geopend. De kans bestaat dat bij gebruik de deur stuk gaat. In 2015 is rond het gebouw een villawijk gebouwd die de projectnaam Steenen Poort draagt.

Fotogalerij

Trivia

  • De zolder van het poortgebouw deed dienst als duivenzolder.
  • De wijk de Poorten dankt zijn naam aan De Steenen Poort (tegenwoordig met één E geschreven).

Monumenten in de buurt van De Steenen Poort in Houten

Oude woongrond

-
Houten
Oude woongrond. Datering: Romeinse tijd.

Bel Respiro

Herenweg 33
Houten
Omschrijving complexonderdeel 1 Een op enige afstand van de weg gelegen WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond heeft het karakter va..

Schuur

Herenweg 33
Houten
Omschrijving complexonderdeel 2 Een ten noordoosten van de villa gelegen éénlaags SCHUUR op rechthoekige plattegrond staat onder een met..

Cafe-restaurant "De Engel", oude herberg, langgerekt laaggepleisterd huis met zadeldak

Burgemeester Wallerweg 2
Houten
Cafe-restaurant "De Engel", oude herberg, langgerekt laaggepleisterd huis met zadeldak XVII/XVIII.

Pomphuisje

Herenweg 35
Houten
Omschrijving complexonderdeel 3 Ten westen van de schuur bevindt zich een klein bakstenen POMPHUISJE uit het begin van de 20ste eeuw op rec..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)