Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Scheiwijkse Molen in Hoornaar

Molen

Lage Giessen 53
4223SJ Hoornaar (gemeente Giessenlanden)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1638


Beschrijving van Scheiwijkse Molen

'Schelwijkse Molen'. Aan de oostzijde van de Schelluinsevliet. WIPWATERMOLEN van de polder "Het Land der zes molens". Op de plaats van deze molen, waarvan de ouderdom niet bekend is, stond reeds in 1456 een molen. Mooi versierde makelaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22627
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Scheiwijkse Molen
Scheiwijkse Molen (2009)
Scheiwijkse Molen (2009)
Basisgegevens
Plaats Hoornaar
Bouwjaar 1638
Type wipmolen
Kenmerken grondzeiler
Vlucht 27,55 m
Functie poldermolen
Bestemming  Het bemalen van de polder Het Land der Zes Molens, thans op vrijwillige basis
Restauraties  1983-1984
Monumentnummer  22627
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Scheiwijkse Molen is een wipmolen aan de Lage Giessen 53 in Hoornaar, in de Zuid-Hollandse gemeente Giessenlanden. Het is een van de twee resterende molens van wat Het Land der Zes Molens heet. De andere nog bestaande molen is de Oudendijkse Molen. De molen is in 1638 gebouwd en is tot 1974 in bedrijf geweest. De Scheiwijkse Molen is in dat jaar door het polderbestuur buiten bedrijf gesteld en meteen overgedragen aan de SIMAV.

Het gevlucht met een lengte van 27,55 m is sinds 1974 opnieuw oud-Hollands opgehekt. De Scheiwijkse Molen is maalvaardig en bemaalt de polder met behulp van een scheprad met een diameter van 5,73 m. en een breedte van 56 cm. De opvoerhoogte bedraagt 1,10 m. Opvallend aan de Scheiwijkse Molen is dat hij, in tegenstelling tot veel van de andere wipmolens, nooit is verhoogd.


Monumenten in de buurt van Scheiwijkse Molen in Hoornaar

Mooie boerderij onder hoog, rieten zadeldak, dat woonhuis en stal overdekt. Puntgevel met vlechtingen en vensters met kleine roedenverdeling; topsiera ..

Muisbroekseweg 61B
Giessenburg (Gemeente Giessenlanden)
Mooie BOERDERIJ (XVIII ?) onder hoog, rieten zadeldak, dat woonhuis en stal overdekt. Puntgevel met vlechtingen en vensters met kleine roed..

Agrarisch bijgebouw (voormalige jongveestal/varkensstal)

Slingelandseweg 52
Giessenburg (Gemeente Giessenlanden)
Omschrijving onderdeel 2: bijgebouw Slingelandseweg BIJ 52. Omschrijving Agrarisch bijgebouw (voormalige jongveestal/varkensstal) op rec..

Eenvoudig agrarisch bijgebouw (varkensschuur)

Slingelandseweg 52
Giessenburg (Gemeente Giessenlanden)
Omschrijving onderdeel 3: bijgebouw/varkensschuur, Slingelandseweg BIJ 52. Omschrijving Eenvoudig agrarisch bijgebouw (varkensschuur), opg..

Goed bewaarde, eenvoudige boerderij, met hoog, rieten dak, dat woon- en bedrijfsgedeelte overdekt. De van vlechtingen voorziene puntgevel van het woon ..

Slingelandseweg 52
Giessenburg (Gemeente Giessenlanden)
Goed bewaarde, eenvoudige BOERDERIJ, midden XIX, met hoog, rieten dak, dat woon- en bedrijfsgedeelte overdekt. De van vlechtingen voorziene..

Boerderij, met woongedeelte evenwijdig aan de weg en loodrecht daarop gebouwde stal, waarvan de linker zijgevel ten dele uit gepotdekselde delen besta ..

Slingelandseweg 24
Giessenburg (Gemeente Giessenlanden)
BOERDERIJ, 18e eeuw, met woongedeelte evenwijdig aan de weg en loodrecht daarop gebouwde stal, waarvan de linker zijgevel ten dele uit gepot..

Kaart & Routeplanner

Route naar Scheiwijkse Molen in Hoornaar

Foto's (2)