Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Maartens- of Dorpskerk in Zwaag

Kerkelijk Gebouw

Kerkelaan 8
1689EA Zwaag (gemeente Hoorn)
Noord Holland

Bouwjaar: 16e eeuw 1500 16e eeuw


Beschrijving van Sint Maartens- of Dorpskerk

Hervormde KERK. Eenbeukige kerk met smaller driezijdig gesloten koor. Spitsboogvensters met geprofileerde dagkanten; inwendig houten tongewelven. Gave, met snijwerk versierde preekstoel 1659 (achterschot XVIII A), fraaie koperen predikantslezenaar VXIIIb, doophek met voorzangerslezenaar XVIId, kaarsenarm XVII en fraaie doopboog 1748. Memoriebord 1748; twee psalmbordjes 1696. Tussen kerk- en dienstruimte een schotwerk met vier deuren XVIIIb/c. Tweeklaviers orgel, in 1881 gemaakt door L. van Dam en Zonen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22620
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Maarten
Sint Martinuskerk, of Dorpskerk van Zwaag
Sint Martinuskerk, of Dorpskerk van Zwaag
Plaats Zwaag
Denominatie Protestantse Kerk in Nederland
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 4′ OL
Gebouwd in 1234 – 1254 / 1560 (herbouw)
Restauratie(s) 1974 / 1997-1998[1]
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  22620
Architectuur
Bouwmethode Gotiek
Bouwmateriaal Baksteen
Interieur
Orgel L. van Dam en Zonen
Lijst van rijksmonumenten in Zwaag
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Zwaag staat bekend onder meerdere namen, waaronder: Martinuskerk en Dorpskerk. De huidige kerk is op de plek van een oudere houten kerk gebouwd. De tufstenen in de muren zijn vermoedelijk afkomstig uit een nog eerdere kerk, die stond er vermoedelijk al voor 1234.

Geschiedenis

De eerste vermeldingen over een kerk in het dorp Zwaag stammen van tussen 1234 en 1254. Het betreft bezittingen van het klooster uit Hemelum in Friesland. Hoe die kerk er uit heeft gezien is niet bekend. Vermoedelijk was het een tufstenen kerk. Bekend is dat er in 1395 een houten kerk in Zwaag stond, deze kerk was gewijd aan Martinus van Tours. In de daaropvolgende eeuw werd het koor gebouwd. In de 16e eeuw werd het tussengelegen schip gebouwd, dit is breder en hoger dan het koor. In 1550 is de kerk door bliksem getroffen, tien jaar later werd met nieuwbouw begonnen. Ondanks de brand is de dakconstructie bewaard gebleven, hierdoor is te zien dat de kerk een vroeg-gotische kerk is.[2]

Toren

De toren is in 1460 gebouwd. Tot 1955 bevond zich nog een ijzeren hek op de toren, daarvoor bevond zich er een balustrade op de plek van de trans. De in de toren aanwezige kerkklok is 98 cm in doorsnee en is 82 cm hoog. Op het randschrift valt in het Latijn te lezen: Luister als ik getrokken wordt, Ik roep u tot de Vreugde des Levens, 1468.[2] De toren wordt bekroond door een achtkantige gemetselde spits[3] en is eigendom van de gemeente Hoorn.[1]

Orgel

Het orgel van L. van Dam & Zn

Het orgel is in 1881 gebouwd door de bekende firma L. Van Dam & Zn. uit Leeuwarden. Het is een tweeklaviers orgel met 17 stemmen en aangehangen pedaal.

Tijdens de bouw is het orgel uitgebreid met één stem op het hoofdwerk, een Violon 8' discant op een kantsleep en is het tweede klavier niet als een klein dwarswerk, maar als een groot bovenwerk gebouwd. Dat laatste had als gevolg dat de kast moest worden vergroot: Tussen de twee grote pijptorens is de kast plaatselijk flink opgehoogd, maar geschilderd in dezelfde kleur als de houten tussenwand achter het orgel, waardoor de extra opbouw zeer onopvallend is.[4]

In 1945 (en niet rond 1930 zoals verschillende bronnen melden) is op initiatief van toenmalig organist Willem Retze Talsma het orgel door de firma Flentrop uit Zaandam opnieuw geïntoneerd. Voorstellen van dezelfde firma voor het afzagen van de Salicet 4' tot een Quint 3' op het bovenwerk zijn niet uitgevoerd.[5] Na installatie van de centrale verwarming begin jaren 70 van de 20e eeuw werd het orgel vrijwel onbespeelbaar door lekkage en scheuren in het hout. In 1974 is het orgel gerestaureerd door de firma Vermeulen uit Alkmaar. [4][5]

Trivia

  • Doordat er geen beeldenstorm in Zwaag heeft plaats gehad is de kerk in die periode niet beschadigd geraakt.[2]
  • In het apsis zijn twee van de schalken gedecoreerd met primitieve schalkbeelden.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sint Maartens- of Dorpskerk in Zwaag

Toren van Sint Maartenskerk

Kerkelaan 8
Zwaag (Gemeente Hoorn)
Toren der Herv. Kerk. Drie geledingen. Ingang gedekt door een zandstenen latei, waarboven een rond venster in een zandstenen omraming, het g..

Boerderij Buitenrust: stolpboerderij

Westerblokker 159
Blokker (Gemeente Hoorn)
Omschrijving STOLPBOERDERIJ gebouwd op een rechthoekig grondplan en voorzien van een rietgedekt schilddak waarvan de nok haaks staat op de ..

Boerderij Buitenrust: veestal

Westerblokker 159
Blokker (Gemeente Hoorn)
Omschrijving De VEESTAL van boerderijcomplex Buitenrust is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeld..

Boerderij Buitenrust: toegangshek

Westerblokker 159
Blokker (Gemeente Hoorn)
Omschrijving Circa 1,80 m hoog en 2,50 m breed TOEGANGSHEK bij boerderij Buitenrust bestaande uit twee achthoekige gietijzeren staanders w..

Wulframhoeve. Stolphoeve met dwarseind en houten middentop boven het woongedeelte. Gesneden deur en bovenlicht, geprofileerd kalf

Dorpsstraat 14
Zwaag (Gemeente Hoorn)
Wulframhoeve. Stolphoeve met dwarseind en houten middentop boven het woongedeelte. Gesneden deur en bovenlicht, geprofileerd kalf. Ca. 1840.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Maartens- of Dorpskerk in Zwaag

Foto's (1)