Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolphoeve, genaamd De Barmhartige Samaritaan in Blokker

Boerderij

Westerblokker 39
1695AB Blokker (gemeente Hoorn)
Noord Holland

Bouwjaar: 1659 (deurkalf)


Beschrijving van Stolphoeve, genaamd De Barmhartige Samaritaan

Stolphoeve, genaamd De Barmhartige Samaritaan, in het gesneden deurkalf gedateerd 1659. Het niet uitstekende voorhuis heeft een trapgevel met natuurstenen waterlijsten, dekplaten en een toppinakel op kopje; siermetselwerk in het boogveld boven de deur en in dat boven het verdiepingsvenster. De zijgevel bij de inrit met gele vlechtingen afgeschuind; schoorsteen met siermetselwerk. De gevels gedeeltelijk oud. Inwendig de oude indeling grotendeels behouden met eenvoudige betimmeringen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22615
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Barmhartige Samaritaan
SamaritaanBlokker.JPG
Locatie Westerblokker 39, Blokker
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 6′ OL
Oorspr. functie Boerderij
Huidig gebruik Woning
Bouw gereed 1659
Sluiting 1926[1][2]
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 22615
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Detailkaart
Barmhartige Samaritaan (boerderij)
Barmhartige Samaritaan (boerderij)
Lijst van rijksmonumenten in Westerblokker
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Barmhartige Samaritaan is een monumentale stolpboerderij uit 1659 en staat aan de Westerblokker in de Noord-Hollandse gemeente Hoorn. De stolp is in 1989 gerestaureerd door Stadsherstel Hoorn, na de restauratie is het pand aan de Vereniging Hendrick de Keyser overgedragen.[3]

Exterieur

Hoewel de boerderij een stolpboerderij is, heeft zij toch een aantal uitzonderlijke kenmerken. Gebruikelijk voor een stolpboerderij is het vierkante (of soms rechthoekige) grondplan. De Barmhartige Samaritaan heeft een aparte herenkamer die zich aan de voorkant van het vierkant bevindt. Ook een deel van de gevel naast de herenkamer is in baksteen opgetrokken. De trapgevel heeft natuurstenen dekplaten. Een trapgevel is een type gevel dat over het algemeen voorkomt in steden, hierdoor is er het vermoeden dat de boerderij in opdracht van een koopman uit een stad is gebouwd. Daarnaast bevatten met name boerderijen die door stedelingen waren gefinancierd aparte kamers. Deze aparte kamers waren over het algemeen of de herenkamer, of de pronkkamer.

Boven de voordeur is in de deurkalf de Bijbelse voorstelling van de barmhartige Samaritaan aangebracht.[4] In de boog boven de deur worden rode en gele bakstenen afgewisseld.[5] Deze versiering bevindt zich ook in de boog boven het venster in de trapgevel.

De zijgevels en het deel van de voorgevel waar de darsdeuren zich bevinden zijn alle opgetrokken uit hout. De darsdeuren, deze geven toegang tot de hooizolder, bevinden zich bij deze boerderij aan de voorkant.

Trivia

Zie ookMonumenten in de buurt van Stolphoeve, genaamd De Barmhartige Samaritaan in Blokker

Boerderij Lindenplaats: stolphoeve met ver uitgebouwd vooreind, voorzien van merkwaardige pronkdeur en van een houten geveltop. Twaalfruitsschuifvenst ..

Westerblokker 52
Blokker (Gemeente Hoorn)
Stolphoeve met ver uitgebouwd vooreind, voorzien van merkwaardige pronkdeur en van een houten geveltop. Twaalfruitsschuifvensters; schulpran..

Hervormde Kerk. Zaalkerkje met rondboogvensters. Opgetrokken op de plaats van de in 1864 door brand verwoeste middeleeuwse kerk. Orgel met Hoofdwerk e ..

Westerblokker 105
Blokker (Gemeente Hoorn)
Herv.Kerk. Zaalkerkje met rondboogvensters, 1864, opgetrokken op de plaats van de in 1864 door brand verwoeste middeleeuwse kerk. Orgel met ..

Toren met ingesnoerde spits; drie geledingen, in de eerste toegang in een hoge spitsboognis, in de tweede smalle lichtspleet in de vrijliggende zijden ..

Westerblokker 105
Blokker (Gemeente Hoorn)
Toren met ingesnoerde spits; drie geledingen, in de eerste toegang in een hoge spitsboognis, in de tweede smalle lichtspleet in de vrijligge..

De Krijgsman

Noorderdracht 61
Oosterblokker (Gemeente Drechterland)
Korenmolen de Krijgsman. Achtkante bovenkruier met stelling, 1897. Geen wieken.

Stolphoeve met kort uitgebouwd vooreind voorzien van houten geveltop en dwarseind eveneens met houten geveltop

Oosterblokker 31
Oosterblokker (Gemeente Drechterland)
Stolphoeve met kort uitgebouwd vooreind voorzien van houten geveltop en dwarseind eveneens met houten geveltop. Deur met bovenlicht; schulpr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolphoeve, genaamd De Barmhartige Samaritaan in Blokker

Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven