Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westfries Museum in Hoorn

Gebouw

Roode Steen 1
1621CV Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: 1632


Beschrijving van Westfries Museum

Statencollege, thans Westfries Museum. Hoofdgebouw met pronkgevel van natuursteen (1631) aan het Rode Steen. Oudere dwarsbouw achter (XV); jongere vleugel aan de noordzijde de hoofdvleugel belendend doch minder diep en met gevel aan het voorplein, XVIII d. Inwendig balklagen op geornementeerde sleutelstukken waarvan twee oud, betimmering (XVII) o.a. uit de Admiraliteit, spiltrap; 18e eeuwse betimmering in rechter deel en achterkamer met plafond; marmeren binnenpoortje, XVIII d. Aan het voorplein gesmeed ijzeren hek 1729. 2 Kanonnen als schamppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22558
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westfries Museum
De gebouwen van het Westfries Museum: het Statencollege en Roode Steen 16, met rechts Roode Steen 15
De gebouwen van het Westfries Museum: het Statencollege en Roode Steen 16, met rechts Roode Steen 15
Opgericht 10 januari 1880
Locatie Hoorn, Noord-Holland
Coördinaten 52° 38′ NB, 5° 4′ OL
Type historisch / kunstmuseum
Thema West-Friesland
Personen
Directeur Ad Geerdink
De ingang van het museum met smeedijzeren hek uit 1729
De ingang van het museum met smeedijzeren hek uit 1729
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Westfries Museum is een regionaal historisch museum gevestigd in de Nederlandse stad Hoorn.

Het gebouw

Het gebouw waar het museum in gevestigd is, was aanvankelijk het Statencollege, de vergaderplaats van de Gecommitteerde Raden in West-Friesland en het Noorderkwartier, als onderdeel van de Staten van Holland en West-Friesland. Dit pand is in 1632 gebouwd en heeft een gevel in de stijl van de Hollandse renaissance. Tijdens de Franse tijd werd het gebouw in 1795 een rechtbank. Op 10 januari 1880 werd het museum aan de achterkant van het gebouw gevestigd. De cellen die in deze tijd zijn gebouwd bevinden zich nog altijd op de zolder van het museum.

Tot 1932 deelden kantongerecht en museum het gebouw. Het gebouw is een rijksmonument en was tot 15 januari 2016 in eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst), terwijl het museum een gemeentelijke instelling is.[1] Het gebouw is ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder nummer 22558. Dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.

Eerder stond hier het middeleeuwse proostenhuis, de woning van de vertegenwoordiger van het Bisdom Utrecht.[2]

In 1953 werden onder het gebouw 15e-eeuwse kelders ontdekt. Deze zijn na restauratie in gebruik als expositieruimte voor archeologische voorwerpen uit Hoorn en omstreken.

In 1994 kreeg het museum een uitbreiding, met een naastgelegen gebouw, Roode Steen 16. Dat pand bestond oorspronkelijk uit twee huizen. In 1790 kregen deze panden één voorgevel in classicistische stijl, ontworpen door Leendert Viervant. Vóór 1994 was het in gebruik als bankgebouw.

Vanaf november 2013 is de VVV in het museum gevestigd.[3]

Collectie

Het museum beschikt over een uitgebreide collectie schilderijen, zilveren sier- en gebruiksvoorwerpen, porselein, schuttersstukken, voorwerpen van de schutterij en VOC-voorwerpen. De collectie is met name gericht op de cultuurgeschiedenis van de regio West-Friesland, met de nadruk op de periode tussen 1500 en 1800. De collectie wordt geëxposeerd in 27 zalen.

Voorbeelden van bijzondere stukken uit de collectie zijn:

Het museum wordt ondersteund door de Stichting Vrienden van het Westfries Museum die is opgericht op initiatief van het Westfries Genootschap.

Mummie

In het museum bevindt zich de zogenaamde eskimomummie. Toen het museum deze in 1998 uitleende aan de tentoonstelling Botje Bij Botje in de Rotterdamse Kunsthal ontstond er commotie. Groenland eiste de overblijfselen van de vermeende Groenlander terug om hem in eigen land te herbegraven.[4] Arctic Peoples Alert bemiddelde hierin maar toenmalig directeur Spruit was onvermurwbaar. Onderzoek wees later echter uit dat de mummie waarschijnlijk geen Groenlander was. Deze conclusie was met name gebaseerd op de vaststelling dat het voedselpatroon van de gemummificeerde persoon niet voornamelijk had bestaan uit zeevoedsel. Desondanks exposeert het Westfries Museum de mummie nog steeds onder de vermelding "eskimo".

Diefstal

Restauratie gestolen kunst

Toen het museum op 10 januari 2005 het 125-jarig bestaan wilde vieren bleek dat 's nachts bij een inbraak 21 schilderijen waren meegenomen, waaronder een jeugdwerk van Jan van Goyen.[5] Ook een deel van de zilvercollectie was ontvreemd. De schade liep in de miljoenen euro's. In december 2015 zocht het museum de publiciteit met het doel de schilderijen uit Oekraïne terug te krijgen. De ambassadeur in Den Haag zegde zijn medewerking toe.[6][7]

In april 2016 werden vier schilderijen teruggevonden in Oekraïne.[8] Een vijfde schilderij, Nieuwstraat in Hoorn, werd op 30 mei spontaan door een Oekraïner teruggebracht bij de Nederlandse ambassade in Kiev.[9] Oekraïne gaf de vijf schilderijen op 16 september terug aan het museum, Directeur Ad Geerdink nam ze op de Nederlandse ambassade in Kiev in ontvangst.[10]

Gestolen schilderijen en goud uit het Westfries Museum

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Westfries Museum in Hoorn

Klein pand waarvan de top van de gevel verloren is gegaan. Gevelsteen met daarop de naam van het pand: In d'Yserman

Roode Steen 2
Hoorn
Klein 17e eeuws pand waarvan de top van de gevel verloren is gegaan; zijgevel overgekraagd. Gevelsteen: In d'Yserman". Zadeldak met rode pan..

Huis met monumentale bakstenen gevel van vijf traveeën, afgesloten door klassiek hoofdgestel met metopen en triglyphen

Roode Steen 1
Hoorn
Huis met monumentale bakstenen gevel van vijf traveeën, afgesloten door klassiek hoofdgestel met metopen en triglyphen, 1790; opzetstuk met..

Huis met halsgevel met gebeeldhouwde klauwstukken

West 72
Hoorn
Huis met halsgevel met gebeeldhouwde klauwstukken, gedateerd 1750; pui in stijl gebracht bij restauratie. Hoger achterhuis door houten top a..

Eenvoudige gevel

Roode Steen 4
Hoorn
Eenvoudige gevel, XVIII, voor ouder pand met achtertopgevel. Zadeldak met rode pannen en zwarte pannen op voorste schild.

Vijf traveeën breed sober pand met rechte kroonlijst en dakkapel

Roode Steen 15
Hoorn
Vijf traveeën breed sober pand met rechte kroonlijst en dakkapel, XVIII B. Omlijste deurpartij. Stoep met hek, pompvoet. Zadeldak met rode ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westfries Museum in Hoorn

Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven