Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lutherse Kerk in Hoorn

Kerkelijk Gebouw

Ramen 4
1621EL Hoorn
Noord Holland


Beschrijving van Lutherse Kerk

Lutherse Kerk. Rechthoekig gebouw met rococo ingezwenkte voorgevel uit 1768. In 1922 ingekort aan de achterzijde. Inwendig galerijen langs de lange zijden. Preekstoel met betimmering, klankbord, doophek met twee koperen doopbogen, orgelwand met galerij 1773, twee koperen lezenaars, opzetstuk op herenbank. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1773 gemaakt door P. Muller. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22548
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk aan de Ramen 4
Lutherse Kerk aan de Ramen 4
Plaats Hoorn
Denominatie PKN Evangelisch-Lutherse Kerk
Coördinaten 52° 38′ NB, 5° 4′ OL
Gebouwd in 1768
Restauratie(s) 1995-1997[1]
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  22548
Architectuur
Architect(en) Jacob Hart
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Barok en Rococo
Interieur
Orgel Peter Müller
Detailkaart
Lutherse kerk (Hoorn)
Lutherse kerk (Hoorn)
Lijst van rijksmonumenten in Hoorn
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Lutherse Kerk van Hoorn is een kerkgebouw aan de Ramen en stamt uit 1769.[2] De gevel is ingezwenkt (een barokken element) en in rococo-stijl gedecoreerd. De deurpartij heeft een cartouche, waarin de tekst: "hoe lieflijk / zijn / Uwe Wooningen, HEERE Zebaoth! Psalm 84:2", boven de deur is aangebracht. De gevel van de kerk is opvallend lager dan de gevel van de aan de rechterzijde gebouwde voormalige pastorie. De voorganger van het huidige gebouw werd in 1631 in de Tempelsteeg gebouwd.

Geschiedenis

Het huidige pand verving in 1768 een schuilkerk, die achter de huizen gebouwd was. De schuilkerk werd in 1631 aan de Tempelsteeg gebouwd door een groep Lutheranen die op 15 oktober 1628 de Hoornse gemeente hebben gesticht.[1] Deze schuilkerk werd in midden 18e eeuw zeer bouwvallig, waarop in 1760 werd besloten tot nieuwbouw. Doordat er twee predikanten actief waren binnen de kerkelijke gemeente, kon er geen besluit genomen worden welk voorstel tot nieuwbouw uitgevoerd zou worden. Dominee Hendrik Kemper koos met een aantal ouderlingen voor het ontwerp van Barend Brouwer en dominee Petrus Moninx koos met de andere ouderlingen voor het ontwerp van Jacob Hart ging. Moninx vertrok nog voor de nieuwbouw naar Zaandam en Kemper vertrok ook nog voor de nieuwbouw, waardoor de nieuw aangestelde dominee Christoffel van Brants Holtzapfel de knoop door moest hakken. Holtzapfel deed dat echter niet, waardoor zijn opvolger Isaac Scholten de keuze moest maken. In 1769 werd de huidige kerk ingewijd. Vier jaar later werd het orgel met toebehoren geplaatst. De orgelwand, het hoofdwerk en bovenwerk stammen uit 1773 en zijn opgetrokken in de Lodewijk XV-stijl, of rococo. Het orgel is door Pieter Müller gebouwd, een zoon van de beroemde orgelbouwer Christian Müller.[1][3] Hoewel in de Franse tijd alle eregestoelten vernietigd werden is de zogenaamde herenbank bewaard gebleven. Deze is in rijke rococostijl opgetrokken.

De kerk is gebouwd door Jacob Hart, hij heeft het ontwerp van de Rotterdamse Lutherse kerk aan de Wolfshoek aangepast. Zijn familie heeft ook de Rotterdamse kerk, in 1940 verwoest, gebouwd. Het buitenwerk werd verricht door Jan Korver, Barend Brouwer, Volkert Berkhout en Frans Croonenberg. Het binnenwerk werd verzorgd door Simon Visser en Hermanus de Booij.[1]

Het pand is meermalen gerestaureerd, te weten in 1825, 1850, 1922-1923, 1962-1964 en in 1994-1995. In 1922-1923 besloot men om een deel van de kerk af te breken omdat het aantal leden terugliep. De vrijgekomen ruimte werd omgebouwd tot consistoriekamer en vergaderzaal. Ook de pastorie en kosterswoning werden verkocht.[4]

Exterieur

De voorgevel van de kerk bevindt zich aan de straatzijde. De gevel heeft de vorm van een lijstgevel. De voorgevel is niet recht, maar licht gebogen waardoor de zijkanten naar voren steken ten opzichte van de ingangspartij. De ingangspartij zelf is ook risalerend geplaatst ten opzichte van de muurvlakken waarin de vensters geplaatst zijn. Boven de deur is een opzetstuk in Lodewijk XV-stijl geplaatst. In het opzetstuk is een veld geplaatst waarin de volgende tekst: Hoe lieflijk zijn Uwe wooningen Heere Zeboath! Psalm 84:2. Tussen de kerk en de naastgelegen kosterswoning is een boogpoortje geplaatst, dat de Tempelsteeg van de Ramen scheidt. De zijgevel in deze steeg is van eenvoudige architectuur, zonder decoraties.

Consistorie en pastorie

Aan weerszijden van de kerk staan ook kerkelijke gebouwen. Rechts van de kerk, op nummer 2, staat de pastorie uit 1773.[5] Dit gebouw heeft een hogere gevel dan de kerk.

Links van de kerk staat de kosterswoning. Deze is in 1769 gebouwd in een eenvoudigere architectuur. In het bovenlicht van de deur is wel de Lutherse zwaan geplaatst. In de woning werd ook lesgegeven in een aparte kamer. De koster was daarmee tevens schoolmeester.[5]

Trivia

  • Het pand Ramen 4 is sinds 16 november 1965 een rijksmonument onder nummer 22548.
  • In het streekarchief zijn de bouwtekeningen en het bestek van de bouw van de kerk bewaard gebleven.

Literatuur

  • Jeeninga, Willeke De Lutherse kerk te Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, 1995

Externe links

  • Informatie over rijksmonument 22548

Monumenten in de buurt van Lutherse Kerk in Hoorn

Kosterij der lutherse kerk

Ramen 6
Hoorn
Kosterij der Lutherse Kerk. Eenvoudige 18e eeuwse gevel; vensters met roeden op de verdieping; voor ouder pand?

Pastorie van de Lutherse Kerk. Voorbouw met twee verdiepingen en rechte kroonlijst voor ouder pand. Rococo-snijwerk boven de omlijste deur

Ramen 2
Hoorn
Pastorie van de Lutherse Kerk. 18e eeuwse voorbouw met twee verdiepingen en rechte kroonlijst voor ouder pand. Rococo-snijwerk boven de omli..

Eenvoudige 18e-eeuwse gevel voor wellicht ouder pand

Ramen 8
Hoorn
Eenvoudige 18e eeuwse gevel voor wellicht ouder pand.

Zeer brede panden, waarvan het linker een gevel heeft door gladde pilasters en een middenrisaliet geleed; deurpartij met rococo-snijwerk. Rechter pand ..

Ramen 1
Hoorn
Zeer brede 18e eeuwse panden, waarvan het linker een gevel heeft door gladde pilasters en een middenrisaliet geleed; deurpartij met rococo-s..

Huis met geheel bakstenen trapgevel en pui

Ramen 7
Hoorn
Huis met geheel bakstenen trapgevel, XVII A, pui XIX gedicht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Lutherse Kerk in Hoorn

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven