Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Jans Gasthuis of Boterhal in Hoorn

Gebouw

Kerkplein 39
1621CZ Hoorn
Noord Holland


Beschrijving van Sint Jans Gasthuis of Boterhal

St.Jansgasthuis, thans zgn.beschermde werkplaats. Rechthoekig gebouw met bijzonder rijk versierde gevel in renaissancestijl, zgn. vroege trant van Corn.Floris, 1563. Inwendig zoldering op gebeeldhouwde consoles en maskers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22432
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Boterhal

De Boterhal is een kunstcentrum gevestigd in het voormalige Sint Jans Gasthuis aan het Kerkplein in Hoorn. De Boterhal fungeert als thuishaven en expositieruimte van de Kunstenaarsvereniging Hoorn & Omstreken. De leden van de vereniging organiseren er tentoonstellingen met eigen werk en dat van andere veelbelovende kunstenaars.

Het Sint Jans Gasthuis, waar de Boterhal gevestigd is, werd gebouwd in 1563 en verloor in 1841 de functie van gasthuis. Het werd in 1860 ingericht als kleding- en wapenmagazijn van het te Hoorn gelegerde garnizoen. Toen in 1922 het garnizoen werd opgeheven besloot het gemeentebestuur om het in gebruik te nemen als boterhal. Na als overdekte botermarkt gediend te hebben, werd in 1954 het gebouw ingericht als sociale werkplaats. Later gebruikte het Westfries Museum het gebouw als tijdelijk depot.

Op de begane grond worden de balken van de verdiepingsvloer gedragen door 28 individueel gevormde consoles. Sommige zijn gevormd naar mythische figuren zoals Medusa, Hercules en engelen. Maar anderen tonen een leeuwenkop of een man of vrouw.

De Boterhal is ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder nummer 22432.

Riool

Onder de Boterhal loopt een 16e-eeuws rioolstelsel dat in januari 2015 bij toeval werd ontdekt.[1] Uit archeologisch onderzoek bleek dat in het riool 17e-eeuws slib en aardewerk ligt.[2] Het riool loopt van het kerkplein, onder de Boterhal door richting 't Glop. Het riool is ontdekt aan het einde van 't Glop doordat het riool daar gedeeltelijk is ingestort waardoor er in de bovenliggende bestrating een gat ontstond.[3]

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint Jans Gasthuis of Boterhal in Hoorn

Huis met eenvoudige ingezwenkte halsgevel met fronton, 1723 gedateerd. Kerkplein 40 is beschermd, 41 niet.

Kerkplein 40
Hoorn
Huis met eenvoudige ingezwenkte halsgevel met fronton, 1723 gedateerd; pui modern.

Winkelwoonhuis in Art Nouveaustijl

Kerkstraat 15
Hoorn
Omschrijving Winkelwoonhuis gebouwd op nagenoeg rechthoekig grondplan en twee bouwlagen hoog onder een afgeplat schilddak waarvan het voors..

Pand van eenvoudige architectuur. Van belang voor het geheel van de Kerkstraat

Kerkstraat 11
Hoorn
Pand van eenvoudige architectuur. Van belang voor het geheel van de Kerkstraat.

Huis met vijf traveeën brede gevel met middenrisaliet waarin de omlijste ingang met stoep waarop hek

Kerkstraat 10
Hoorn
HUIS met vijf traveeën brede gevel met middenrisaliet waarin de omlijste ingang met stoep waarop hek. Op het middenrisaliet festoenen; dakk..

Pakhuis van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met rode kruispannen

Kerkstraat 15
Hoorn
Omschrijving Pakhuis van twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak gedekt met rode kruispannen. De plattegrond van het pand sluit aan bij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (35)

Alle 35 foto's weergeven