Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met verdieping en schilddak in Hoorn

Woonhuis

Italiaanse Zeedijk 108
1621AK Hoorn
Noord Holland


Beschrijving van Pand met verdieping en schilddak

17e eeuws pand met verdieping en schilddak. Houten puibalk en kroonlijst. Onderpui van vroeg 19e eeuws karakter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22426
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand met verdieping en schilddak in Hoorn

Speelgoedmuseum De Kijkdoos

Italiaanse Zeedijk 106
Hoorn
17e eeuws pand met verdieping en houten kroonlijst. Schilddak. Gepleisterde onderpui van vroeg 19e eeuws karakter. In de verdieping twee 17e..

Pand met lage verdieping en schilddak

Italiaanse Zeedijk 79
Hoorn
Pand uit de 18e eeuw met lage verdieping en schilddak. In de onderpui deur met toogpaneel en bovenlicht. Bovenvenster met 15-ruitsschuifraam..

Pand met verdieping en schilddak. Voorgevel met geprofileerde, houten puibalk

Melknapsteeg 13
Hoorn
Pand uit de 17e eeuw met verdieping en schilddak. Voorgevel met geprofileerde, houten puibalk.

Pand zonder verdieping onder hoog zadeldak

Melknapsteeg 11
Hoorn
Pand zonder verdieping onder hoog zadeldak, 17e of 18e eeuw. Gepleisterde voorgevel onder rechte lijst. Deur met panelen en bovenlicht; vens..

Gepleisterd pand zonder verdieping onder pannen schilddak met dakkapel, 17e eeuw. Voorgevel met houten kroonlijst

Melknapsteeg 9
Hoorn
Gepleisterd pand zonder verdieping onder pannen schilddak met dakkapel, 17e eeuw. Voorgevel met houten kroonlijst, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand met verdieping en schilddak in Hoorn

Foto's (1)