Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak in Hoorn

Woonhuis

Hoofd 3
1621AM Hoorn
Noord Holland


Beschrijving van Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak

Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak, 18e eeuw. De voorgevel wordt verticaal geleed door muurdammen, die een houten kroonlijst met verkroppingen aan de uiteinden dragen. Vensters met zes- en vierruitsschuiframen. In de middentravee van de voorgevel een cartouchevormige omlijsting, midden 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22412
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak in Hoorn

Oostereiland: hoofdgebouw

Krententuin 1
Hoorn
Omschrijving Het HOOFDGEBOUW van het complex Oostereiland bestaat uit 6 vleugels uit diverse bouwfasen om een rechthoekige binnenplaats. D..

Oostereiland: wachthuisje

Schuijteskade 6
Hoorn
Omschrijving Het WACHTHUISJE behorende bij het complex Oostereiland is opgetrokken in rode baksteen op een vierkant grondplan. Het gebouw ..

Hoofdtoren

Hoofd 2
Hoorn
Hoofdtoren. Halfronde bakstenen toren met Ledesteen bekleed, hoofdzakelijk uit 1532; aan de landzijde een topgevel in 1651 gewijzigd, toen d..

Houten hoofd

Hoofd
Hoorn
Houten Hoofd, oorspronkelijk uit 1464.

Vernieuwde gevel voor 17e-eeuws pand

Veermanskade 2
Hoorn
Vernieuwde gevel voor 17e eeuws pand.

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterd hoekpand met verdieping en schilddak in Hoorn

Foto's (1)