Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterkerk in Hoorn

Kerkelijk Gebouw

Grote Oost 60
1621BX Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: 1519


Beschrijving van Oosterkerk

Oosterkerk. Eenbeukige kruiskerk (1519) met dakruiter op de kruising, niet georienteerd. De noordgevel met het schip zijn in 1616 vernieuwd in Hendrick de Keyser-stijl en vormt een bijzonder rijk onderdeel van de straatwand aan Het Grote Oost. Koorzijde van verre van de havens af zichtbaar met de in 1600 vergrote dakruiter. Ingangsportaal van zandsteen in de noordgevel. Inwendig mooi meubilair: Glas in loodraam uit 1619 (1916 gerestaureerd). Preekstoel XVIIa, doophek met banken, bank uit 1620, banken uit 1622 en 18e eeuwse banken, tochtportaal 1619, spiltrap XVIIa, kloklodenkast 1612, twee koperen kronen. In orgelkas van J.H.H. Batz uit 1764 plaatste C.G.F. Witte in 1871 een nieuw instrument met Hoofdwerk en Rugwerk. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Ricoldus Butendiic, 15de eeuw, diam. 61 cm en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22399
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oosterkerk
voorzijde
voorzijde
Plaats Hoorn (Noord-Holland)
Gebouwd in 1616
Monumentnummer  22399
achterzijde
achterzijde
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oosterkerk of Sint-Antoniuskerk in Hoorn is een kerk, gebouwd in gotische stijl, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1450, terwijl het huidige bouwwerk dateert van 1616.

Oorspronkelijk was het een rooms-katholieke kerk, bedoeld voor vissers en schippers. Patroon was Antonius de Grote. Na de reformatie werd het een hervormde kerk. De kerk heeft gebrandschilderde ramen. Eind jaren '60 van de 20e eeuw is de kerk buiten gebruik gesteld. Na jaren van leegstand, en zelfs dreigende afbraak, is door de Stichting Oosterkerk het gebouw gerestaureerd en voor multifunctionele doeleinden in gebruik genomen. Op zondag wordt de kerk tweemaal daags gebruikt door de Nederlands Gereformeerde Kerk.

Heiligenbeelden

Hoewel de kerk een hervormde kerk is, bevinden zich in en aan de kerk nog verschillende heiligenbeelden. In de kruising bevinden zich nog vier schalkbeelden in de vorm van vier evangelisten. Het gaat om de heiligen Lucas, Johannes, Marcus en Mattheus. In de Oosterkerksteeg bevindt zich het vijfde heiligenbeeld, nu in de vorm van Sint Antonius, met varken en tauteken.

Het orgel

Orgel Oosterkerk, Hoorn.JPG
Het huidige orgel
Sint Antonius, Oosterkerk, Hoorn.jpg
Beeldje van Sint Antonius in de Oosterkerksteeg.

Het orgel is in 1764 gebouwd door Johann Heinrich Hartmann Bätz uit Utrecht. Het is het enige orgel wat deze bouwer in Noord-Holland nieuw heeft geleverd. Het orgel, geplaatst op een oksaal aan de westmuur, kwam in de plaats voor een instrument wat deels uit de 15e en 16e eeuw stamde.

Het werd ingericht als een tweeklaviersorgel met aangehangen pedaal, bestaande uit hoofdwerk en rugwerk. Opmerkelijk is het fraaie snijwerk, wat veel overeenkomsten vertoont met het orgel uit de Lutherse Kerk, een werkstuk van Pieter Müller uit 1773. Dat is op zich logisch, want Bätz was afkomstig uit het bedrijf van Christian Müller, vader van Pieter Müller.

Tot 1869 heeft het orgel gefunctioneerd. In dat jaar is het orgel in dermate slechte staat dat orgelmaker Christian Gottlieb Friedrich Witte, voortzetter van het huis Bätz, een voorstel doet om het volledige binnenwerk te vervangen, waarbij alleen de kassen opnieuw gebruikt zouden worden.

Het nieuwe orgel werd opgeleverd in 1871, tegelijkertijd met het orgel in de Doopsgezinde Kerk aan de Ramen. Vrijwel ongewijzigd bleef het orgel functioneren tot ongeveer 1960. In die tijd werd de Oosterkerk buiten gebruik gesteld door de Hervormde Gemeente, en werd het orgel ook nauwelijks meer bespeeld. Daarom werd het kerkgebouw overgenomen door de Stichting Oosterkerk, en het orgel werd in 1982 gerestaureerd door Vermeulen-Alkmaar. Tevens werd toen de gelegenheid te baat genomen om het orgel met een Subbas 16' op het pedaal uit te breiden, iets wat door Witte ook al was voorgesteld. In 2009 is het pedaal door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam met nog twee stemmen uitgebreid, een Prestant 8' en een Fagot 16'.

De kerk is ingeschreven in het rijksmonumentenregister.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Oosterkerk in Hoorn

Brandspuithuisje "Spuit B"

Grote Oost 62
Hoorn
Inleiding Aan de zuidoostzijde van het Grote Oost gelegen BRANDSPUITHUISJE uit 1860 met opschrift "SPUIT B". Dit door stadsarchitect B. Bla..

Woonhuis met verdieping onder pannen schilddak

Grote Oost 58
Hoorn
In oorsprong 17e eeuws, mogelijk nog 16e eeuws, WOONHUIS met verdieping onder pannen schilddak. De door een kroonlijst op consoles afgeslote..

Eenvoudige gevel voor wellicht ouder pand; in de vensters op de verdieping roeden. Pui modern

Grote Oost 73
Hoorn
Huis met geheel bakstenen trapgevel, XVIIA; puibalk en pui XVIII B.

Deel van pandje, waarvan top verloren is gegaan; pui gepleisterd; op de verdieping gekoppeld kozijn

Grote Oost 64
Hoorn
Deel van 17e eeuws pandje, waarvan top verloren is gegaan; pui gepleisterd; op de verdieping gekoppeld kozijn.

Huis met hoge gepleisterde trapgevel

Grote Oost 75
Hoorn
Huis met hoge gepleisterde trapgevel; pui in 18e eeuw gedicht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterkerk in Hoorn