Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met verdieping onder pannen schilddak in Hoorn

Woonhuis

Grote Oost 58
1621BX Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: 16e/17e eeuw


Beschrijving van Woonhuis met verdieping onder pannen schilddak

In oorsprong 17e eeuws, mogelijk nog 16e eeuws, WOONHUIS met verdieping onder pannen schilddak. De door een kroonlijst op consoles afgesloten voorgevel bevat verder een 19e eeuwse houten winkelpui uit 1878 met lisenen en kroonlijst, waarbij de hoge vensters te weerszijden van de dubbele ingangsdeuren een grote roedenverdeling bezitten; op de verdieping drie lage T-vensters. De aan de Oosterkerksteeg gelegen rechterzijgevel bevat rechts beneden twee schuifvensters, en bij de insteek eveneens, met kleine roedenverdeling; op de bovenverdieping een venster met luiken en links een hijsluik; voorts vele staafankers. De achtergevel bevat links - bij de insteek - twee boogvensters en rechts een vrijwel vierkant kozijn, en ten dele vlechtingen in de gewijzigde top. De linkerzijgevel is in verband met de ligging tegen de Oosterkerk vrijwel blind. Inwendig resteert nog het 17e eeuwse houtskelet, tien vakken diep, met zware balken, die bij de hoge begane-grond-verdieping alleen bij de rechts gesitueerde spiltrap met in- en uitgezwenkte treden een geprofileerd sleutelstuk bevatten, en bij de verdieping alle zijn voorzien van korbelen; voorts is beneden in de tussenwand een 21-ruits-venster aangebracht, en bij de insteek een 35- en een 12-ruitsvenster met geprofileerde bovenzijden, en op de vloer plavuizen. Karakteristiek historisch woonhuis, mogelijk tevens gediend hebbende tot pakhuis, met uit verschillende bouwperioden stammende onderdelen bij een vroeg 17e eeuwse hoofdvorm; tevens van belang uit stedebouwkundig oogpunt wegens de ligging in de 'oksel' van de Oosterkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22398
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met verdieping onder pannen schilddak in Hoorn

Oosterkerk

Grote Oost 60
Hoorn
Oosterkerk. Eenbeukige kruiskerk (1519) met dakruiter op de kruising, niet georienteerd. De noordgevel met het schip zijn in 1616 vernieuwd ..

Landelijk laag huis

Grote Oost 65
Hoorn
Landelijk laag huis, laat 18e- vroeg 19e eeuws. (hoek Jeroensteeg).

Eenvoudige gevel voor wellicht ouder pand; in de vensters op de verdieping roeden. Pui modern

Grote Oost 73
Hoorn
Huis met geheel bakstenen trapgevel, XVIIA; puibalk en pui XVIII B.

Brandspuithuisje "Spuit B"

Grote Oost 62
Hoorn
Inleiding Aan de zuidoostzijde van het Grote Oost gelegen BRANDSPUITHUISJE uit 1860 met opschrift "SPUIT B". Dit door stadsarchitect B. Bla..

Huis met hoge gepleisterde trapgevel

Grote Oost 75
Hoorn
Huis met hoge gepleisterde trapgevel; pui in 18e eeuw gedicht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met verdieping onder pannen schilddak in Hoorn

Foto's (1)