Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijf traveeën breed pand door geblokte hoeklisenen in twee gedeelten gescheiden, boven de kroonlijst met consoles drie vazen en twee opzetstukken met kroon en wapens. Eveneens voormalige Drechterland .. in Hoorn

Woonhuis

Grote Oost 4
1621BW Hoorn
Noord Holland

Bouwjaar: 1728


Beschrijving van Vijf traveeën breed pand door geblokte hoeklisenen in twee gedeelten gescheiden, boven de kroonlijst met consoles drie vazen en twee opzetstukken met kroon en wapens. Eveneens voormalige Drechterland ..

Vijf traveeën breed PAND door geblokte hoeklisenen in twee gedeelten gescheiden, boven de kroonlijst met consoles drie vazen en twee opzetstukken met kroon en wapens, 1728 gebouwd. Tegen de gevel is het opzetstuk van het voormalig dijksmagazijn de Tent onder Andijk aangebracht. Inwendig in de voorkamer schouw uit genoemd Dijksmagazijn, 1732. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22385
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Drechterlandsehuis
Grote Oost 4 en 6
Grote Oost 4 en 6
Locatie Grote Oost, Hoorn
Coördinaten 52° 38′ NB, 5° 4′ OL
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Kantoor
Verbouwing 1972
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 22384, 22385
Detailkaart
Drechterlandsehuis (Hoorn (Noord-Holland))
Drechterlandsehuis
Afbeeldingen
Grote Oost 2, ook bekend als het Affichemuseum
Grote Oost 2, ook bekend als het Affichemuseum
Lijst van rijksmonumenten in Hoorn
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Drechterlandsehuis of Drechterlandhuis zijn twee rijksmonumentale panden aan de Grote Oost 2 en 4-6 in de Nederlandse stad Hoorn. Van 1915 tot en met 1972 waren de panden op nummers 4 en 6 in gebruik door het waterschap Drechterland en daarna tot 1995 door diens rechtsopvolger, het uit een fusie ontstane Waterschap Westfriesland. In 1972 is vanwege deze fusie het naastgelegen pand op nummer 2 aangekocht en is een verbinding tussen nummer 4 en nummer 2 gerealiseerd.

Geschiedenis

Het pand Grote Oost 2 is in de 16e eeuw gebouwd, wanneer de panden op nummers 4 en 6 gebouwd zijn is niet bekend. Wel is bekend dat in 1728 de nummer 4 en 6 door Cornelis van Foreest zijn aangekocht. De familie Van Foreest bezat meer panden aan het Grote Oost, waaronder ook het Foreestenhuis. Zowel het Foreestenhuis als het latere Drechterlandsehuis bestaan elk uit meerdere panden met één jongere gemeenschappelijke gevel. De gevel op nr. 6 werd in 1734 in opdracht van Van Foreest gerealiseerd.[1] Bovenaan deze gevel staat ook het alliantiewapen van Cornelis van Foreest en zijn vrouw Maria Eva van Akerlaken.[2] Van Akerlaken was dochter van Joan van Akerlaken, regent van de stad Hoorn. Het rechterdeel van de gevel is opgetrokken in opdracht van een latere bewoner, de kaashandelaar Klaas Melchert de Jong, in 1892.[1]

Van Foreest heeft alleen de panden 4 en 6 aangekocht en samengevoegd. In 1915, na het overlijden van De Jong, werden de panden aangekocht door het voormalige dijkgraafschap Drechterland (onder gelijktijdige verkoping van haar vestiging aan de Westerstraat in Enkhuizen). Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het complex door de bezetter gevorderd en vestigde er de Orts-Kommandantur.[3] Drechterland heeft in 1972 ook het naastgelegen pand Grote Oost 2 aangekocht, ter voorbereiding op de fusie met het ambacht De Vier Noorder Koggen tot het Waterschap Westfriesland. Zij heeft het toen inpandig toegankelijk gemaakt door deuropeningen aan te laten brengen. Door deze deuropeningen werden de panden 2, 4 en 6 met elkaar verbonden. Omdat in 1995 het Waterschap Westfriesland uit de panden wegging, zijn de deuren tussen nummers 4 en 6 weer gesloten. In nummer 6 huist sindsdien een advocatenkantoor.

In 1996 werd aan de gevel tussen de nummers 2 en 4 een plaquette aangebracht ter herinnering aan Dieuw van Vliet en Aaf Dell. Zij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers geholpen in de conciërgewoning in de achtertuin. Terwijl de onderduikers werden geholpen had de bezetter een Ortskommandantur in het Drechterlandsehuis gevestigd.[4]

Rijksmonumenten

Omdat de panden weer gescheiden zijn, zijn deze ook als aparte rijksmonumenten opgenomen. Het gehele voormalige complex werd op 16 november 1965 benoemd tot rijksmonumentale panden. In het pand nummer 4 bevindt zich een schouw uit 1732 (afkomstig uit een ander voormalig pand van het ambacht Drechterland, "De Tent" in Andijk) die eveneens onder de bescherming valt. Het wapenschild aan de gevel van nummer 6 is ook van "De Tent" afkomstig.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Vijf traveeën breed pand door geblokte hoeklisenen in twee gedeelten gescheiden, boven de kroonlijst met consoles drie vazen en twee opzetstukken met kroon en wapens. Eveneens voormalige Drechterland .. in Hoorn

Voormalig gemeenlandshuis van het ambacht van West-Friesland, genaamd "Drechterland", nu Affichemuseum

Grote Oost 2
Hoorn
Huis met hoge recht afgesloten gevel voor dwarskap. Boven de gedichte pui een fries met gevelstenen (XVI B) waarboven gevel XIX A, geleed do..

Huis met 17e-eeuwse gepleisterde gevel

Roode Steen 7
Hoorn
Huis met 17e eeuwse gepleisterde gevel. Recht afgesloten met kapel. Pand ouder. Zadeldak met rode pannen en zwarte pannen op voorste schild.

Zandstenen gevel opgericht voor ouder pand; geblokte hoeklisenen en rijk geornamenteerde kroonlijst met opzetstukken en hoekvazen. Stoep met stoephek. ..

Grote Oost 8
Hoorn
Zandstenen gevel in 1725 opgericht voor ouder pand; geblokte hoeklisenen en rijk geornamenteerde kroonlijst met opzetstukken en hoekvazen. S..

Huis met eenvoudige recht afgesloten gevel; pui modern; kap gebroken. Als sleutelsituatie begin Grote Oost

Grote Oost 3
Hoorn
Huis met eenvoudige recht afgesloten 18e eeuwse gevel; pui modern; kap gebroken. Als sleutelsituatie begin Grote Oost.

Huis met eenvoudige recht afgesloten gevel, voor waarschijnlijk ouder pand; pui modern. Als sleutelsituatie begin Grote Oost

Grote Oost 1
Hoorn
Huis met eenvoudige recht afgesloten gevel, XIX A, voor waarschijnlijk ouder pand; pui modern. Als sleutelsituatie begin Grote Oost.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)