St.Pietershof, woningen voor ouden van dagen in Hoorn

Dal 9

Bouwjaar: 1617 en ouder

Beschrijving van St.Pietershof, woningen voor ouden van dagen

St.Pietershof, woningen voor ouden van dagen. Vier vleugels om een binnenplaats, waarin aan de noordoostzijde een tweede kleine binnenplaats is gevormd door het oudste gedeelte, het zgn. Vierkant. De ooster- en wester-buitenvleugels zijn voor wat betreft de zuidelijke helft, evenals het Vierkant, uit 1617. Frontpartij uit 1692 evenals de gangen. Het noordoostelijk gedeelte midden 17e eeuw, noordelijke vleugel modern. Inwendig: Vooral de galerijen langs de woningen rond de grote hof zijn zeer schilderachtig met tongewelf op gesneden voluutconsoles; de 17e eeuwse vleugels hebben de oorspronkelijke indeling behouden met eenkamerwoningen met entresol, waartoe losse ladders toegang geven, die in de gangen hangen. Voorts in de gangen pompen en turfhokken. In de noordoost vleugel regentenkamer met beschilderd plafond uit 1769 en goudleerbehang, wandbuffet, schoorsteen met spiegel, wandspiegels met kandelabers, alles 1767 a 1779. Tegelnisje, XVIIa uit huisje nr 6 overgebracht naar de gang in 1958. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)