Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en pastorie in Kiel Windeweer

Kerkelijk Gebouw

Pieter Venemakade 93
9605PL Kiel Windeweer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1755 1763 (uitbr.)


Beschrijving van Hervormde kerk en pastorie

Herv. Kerk en pastorie. Zaalgebouw met driezijdige sluiting in welks voorste gedeelte de pastorie is gehuisvest. Boven de pastoriegevel dakschild bekroond door klokkekoepeltje. Zijmuren geschraagd door steunberen; kleine halfrond gesloten vensters. Haaks op de kerk gebouwde dienstvleugel onder zadeldak met eindschild waarboven schoorsteen met bord. Aan de kerkzijde tweede dergelijke schoorsteen. Orgelkas uit begin 19e eeuw, zuid-nederlandse stijl. In de dakruiter klok van een anonieme gieter, 14e eeuw, diam. 55,5 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22276
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk en pastorie van Kiel-Windeweer, nu restaurant

De kerk van Kiel-Windeweer is gebouwd als hervormde kerk in de achttiende eeuw. Het oudste deel dateert uit 1755. Acht jaar later werd de kerk aanzienlijk uitgebreid.

Kiel-Windeweer is een van de oudere Groninger Veenkoloniën. Het ontstond halverwege de zeventiende eeuw als nederzetting langs het Kieldiep, dat was aangelegd in het kader van de turfwinning. Halverwege de achttiende eeuw had de plaats voldoende omvang om de vestiging van een eigen kerkelijke gemeente mogelijk te maken voor De Kiel, Windeweer en Lula. Het stadsbestuur van Groningen liet, zoals op meerdere plaatsen in zijn veenkoloniën, deze kerk bouwen. Sindsdien sprak men van de kerkelijke gemeente Windeweer en Lula.

Het gebouw is een zaalkerk met driezijdige sluiting. De zijmuren, waarin smalle rondboogvensters, worden geschraagd door steunberen. In het voorste gedeelte bevindt zich de pastorie met daarboven een achtkantige dakruiter, waarop een windvaan staat met het wapen van Groningen (stad). De klok heeft een diameter van 55.5 cm.; de naam van de 14e-eeuwse klokkengieterij is onbekend. Haaks op de kerk staat een dienstvleugel met zadeldak.

Voor zover bekend heeft er nooit een kerkorgel geklonken, maar sinds het begin van de 19e eeuw staat op het oksaal in de kerkzaal een loze orgelkas van onbekende herkomst, in Zuid-Nederlandse stijl.

Het gebouw is sinds 1986 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken die het liet restaureren in het jaar 2000, daarna wordt het, samen met de pastorie, gebruikt als restaurant. De tuin is aangelegd als Engelse tuin.

Kiel-Windeweer had van 1858 tot 1994 ook een gereformeerde kerk. Deze is door brand verwoest.

Fotogalerij (1969-1970)

Zie ook

Lijst van Groninger kerkenMonumenten in de buurt van Hervormde kerk en pastorie in Kiel Windeweer

Oldambster boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Dorpsstraat 138
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving OLDAMBTSTER BOERDERIJ uit 1865-67 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Eclectische elementen bestaande uit e..

Bijschuur

Dorpsstraat 138
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving De BIJSCHUUR uit 1910/20 is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop zwarte geglazuu..

Schutssluis in het Kielsterdiep

Sluisweg 46
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving SCHUTSLUIS aangelegd in 1907, bestaande uit een licht gebogen sluiskom met twee sluishoofden. De schutkolk heeft gemetselde wa..

Sluiswachterswoning met aangebouwde schuur

Sluisweg 46
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving SLUISWACHTERSWONING met aangebouwde schuur uit omstreeks 1885 opgetrokken in een bruine bakse trasraam van bruine klinkers. D..

De Horst

Dorpsstraat 72
Zuidlaarderveen (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Boerderij "De Horst" is gebouwd in 1905, fraai gelegen op een erf met monumentale bomen, deeluitmakend van de oorspronkelijke agr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk en pastorie in Kiel Windeweer

Foto's (1)