Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaartwijk in Westerbroek

Boerderij

Oudeweg 41
9608PJ Westerbroek (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1797 1962 (rest.)


Beschrijving van Vaartwijk

Vaartwijk. Bescheiden veenborg bestaande uit een onderkelderde verdieping onder doorgezwenkt schilddak. Brede omlijste ingang, bereikbaar langs stoep met twee wapenleeuwtjes. Grote vensters met roedenverdeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22273
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vaartwijk
Voorzijde van het huis
Voorzijde van het huis
Locatie Oudeweg 41, Westerbroek
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 18e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515628
Afbeeldingen
Toegangshek
Toegangshek
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Vaartwijk is een 18e-eeuwse veenborg in het Nederlandse dorp Westerbroek, in de gemeente Midden-Groningen.

Geschiedenis

Ten noorden van Westerbroek werd tussen 1740 en 1760 de Tjadenhoeve gebouwd, deze werd in 1797 verkocht aan de Groningse zaden- en graanhandelaar en vervener Willem Jacobs Hesselink (1752-1803).[1] Hesselink liet het verbouwen tot eenvoudig buitenverblijf en noemde het Vaartwijk. Tot in de 19e eeuw was het geheel omgracht. Hesselinks nazaten woonden er tot 1920, toen het bos werd gekapt en de landerijen werden verkocht. Het huis werd in de jaren daarna onregelmatig bewoond en raakte in verval. De bijbehorende druivenkas werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. De veenborg werd in 1962 gerestaureerd door aannemer Knoop en Giesen. De borg wordt bewoond en is niet te bezichtigen.

Beschrijving

Kaart van Hoogezand (1867), met linksboven Vaartwijk

Het huis is een eenlaags gebouw, op een hoog onderhuis, opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond. Het heeft een schilddak met grijze dakpannen en twee schoorstenen. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed. De middentravee, waarin de entree met dubbele glazen deur is aangebracht, risalleert. Voor de ingang is een hardstenen, wigvormige stoep met eenvoudige balustrade geplaatst. Aan weerszijden van de middentravee zijn meerruitsramen geplaatst. Ook de achtergevel is symmetrisch en verdeeld in vijf traveeën, met in het midden een eenvoudige toegang tot het onderhuis.

Het huis staat op de oostelijke helft van een rechthoekig terrein, dat hoger ligt dan het omgevende maaiveld. Vanaf het einde van de Hesselinkslaan loopt een korte oprijlaan naar het ronde grasperk met grindpad midden voor het huis. Aan het begin van de oprijlaan staan de restanten van een hekwerk in Lodewijk XVI-stijl. Alleen de buitenste twee zandstenen hekpijlers zijn nog aanwezig, twee andere zijn afgebroken. Van het oorspronkelijke smeedijzeren hek resteert een zijstuk aan de buitenzijde van de westelijke pijler. Achter het huis ligt een smalle slingervijver, mogelijk deels ontstaan uit de oude gracht.

Monumentenstatus

In 2004 werden de borg[2], parkaanleg[3] en het hekwerk[4] als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister.

Literatuur

  • 1996 Schutter, G.N. Borgen en hofsteden in en om Hoogezand-Sappemeer. Bedum: Scholma Druk. (herdruk uit de jaren vijftig)

Zie ook


Monumenten in de buurt van Vaartwijk in Westerbroek

Vaartwijk, huis

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIIIc-d. Bakstenen, onderkelderd, éénlaags gebouw op rechthoekige plattegrond onder omlopend schilddak ..

Vaartwijk, park

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa-b. Het kleine terrein, geheel door een brede sloot omgeven, heeft een rechthoekige plattegrond ..

Vaartwijk, inrijhek met dam

Oudeweg 41
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving onderdeel 3: INRIJHEK met DAM, XVIIId. Aan het begin van het oprijlaantje staat het (restant van het) hek in Lodewijk XVI-sti..

Hervormde kerk

Oudeweg 75
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Herv.Kerk. In de kerk uit 1889 een 18e eeuwse preekstoel en banken waarvan twee met 17e eeuwse en vier met 18e eeuwse panelen en 18e eeuwse ..

Langwijck

Rijksweg West 63
Westerbroek (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Op een omgracht terrein en van het einde van een met bomen beplante laan gelegen boerderij, waarvan het onderkelderde woonhuis dwars voor de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)