Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks HBS Voorm. Rijks Hogere Burgerschool in Sappemeer

Gebouw

Noorderstraat 151
9611AD Sappemeer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1868 1895 (uitbr.)
Architect: J.C. Hubscher Hubscher 1896 J.C. Hubscher


Beschrijving van Rijks HBS Voorm. Rijks Hogere Burgerschool

Dr Aletta Jacobslyceum. Rechthoekig gebouw in eclectische trant, 1868. Het pand telt souterrain, bel-etage en verdieping. Op het dak een houten klokketorentje, bestaande uit een vierkante, gesloten geleding met wijzerplaten en een achthoekige lantaarn met koepeldak. Rijk behandelde voorgevel met middenrisaliet, bekroond door fronton, waarboven opzetstuk met gesneden versiering. Vensters in geprofileerde omlijstingen met hoofdgestellen op consoles en lofwerkbekroningen in stuc. De middenrisaliet heeft een breed balkon met gietijzeren hek, waarin: Sappemeer. Op de hoekposten het jaartal 1868. Houten kroonlijst met gesneden consoles, verkropt boven de hoeklisenen en de middentraveeen van de zijgevels. De bescherming strekt zich uitsluitend uit over het in 1868 gebouwde, rechthoekige voorste gedeelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22265
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rijks Hogere Burgerschool
Voorgevel - Sappemeer - 20194368 - RCE.jpg
Locatie Noorderstraat, Sappemeer
Start bouw 1868
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 22265
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rijks Hogere Burgerschool is een voormalige school in de Nederlandse plaats Sappemeer.

Het schoolgebouw aan de Noorderstraat werd in 1868 gebouwd in de eclectische stijl en heeft een classicistische voorgevel. De voordeur werd alleen gebruikt na diploma-uitreikingen, de ingang is gelegen in de westelijke zijgevel. Op het dak staat een houten klokkentoren, met een achthoekige lantaarn met koepeldak. Het uurwerk hiervoor werd gemaakt door de Groninger H. Deutger. In de lijst boven het fronton staat "Rijks Hoogere Burgerschool".

Aletta Jacobs (door Thees Meesters, 1955) voor de RHBS

Aletta Jacobs werd volgens haar eigen Herinneringen in 1870 toegelaten als toehoorder tot deze RHBS. Zij was daarmee het eerste meisje dat een hbs bezocht. De school kreeg later haar naam. Kornelis ter Laan en Rento Hofstede Crull waren leerlingen van de RHBS. Edu Douwes Dekker (zoon van Multatuli) was er enige tijd leraar. Tot 1969 was in het gebouw het Dr. Aletta Jacobs-lyceum gevestigd.

In 1979 werd het gebouw als kantoor in gebruik genomen. De voormalige school is nu een rijksmonument. In 2010 werd het honorair consulaat van de Baltische staten in het gebouw gehuisvest.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Rijks HBS Voorm. Rijks Hogere Burgerschool in Sappemeer

Hervormde kerk (Koepelkerk)

Noorderstraat 169
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Herv.Kerk op omheind kerkhof. In 1653-'55 op centraliserend plan gebouwde kerk, in 1791 verhoogd tot kruiskerk. Zandstenen ingangsomlijsting..

Hervormde kerk, twee toegangshekken

Noorderstraat 169
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Twee midden-19e-eeuwse ijzeren toegangshekken, verbonden door een met 18 lindebomen beplante, in aanleg eveneens midden-19e-eeuwse laan, beh..

Scheepswerf Wolthuis, dwarshelling

Noorderstraat 308
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving De (dwars)HELLING bestaat uit een hellend vlak, deels onder deels boven water, waarop ijzeren rails liggen. Over de rails word..

Scheepswerf Wolthuis

Noorderstraat 308
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving SCHEEPSWERF bestaande uit een WERKPLAATS met aangebouwde DIENSTWONING en SCHUUR. De WERKPLAATS (omstreeks 1890) met ingebouwd..

Rooms-katholieke kerk (Sint-Willibrorduskerk)

Noorderstraat 152
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
St.Willibrordus, 1866-1873, P.J.H.Cuypers. Neogotische HALLENKERK zonder transept. Puntgevels op de zijbeuktraveeen. Toren met twee nissen i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijks HBS Voorm. Rijks Hogere Burgerschool in Sappemeer

Foto's (5)