Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Losse vlaams-zeeuwse schuur onder schilddak gedekt met riet met opgenomen dakvoet in Lamswaarde

Boerderij

Roverbergsedijk 19
4586LA Lamswaarde (gemeente Hulst)
Zeeland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Losse vlaams-zeeuwse schuur onder schilddak gedekt met riet met opgenomen dakvoet

Losse Vlaams-Zeeuwse schuur (dwars- en langsdeel) onder schilddak gedekt met riet met opgenomen dakvoet; wanden deels in gepotdekselde houten delen op bakstenen plint, deels in baksteen opgetrokken. Eerste helft 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22229
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Losse vlaams-zeeuwse schuur onder schilddak gedekt met riet met opgenomen dakvoet in Lamswaarde

Boerenhoeve bestaande uit een fors woonhuis met losse schuur

Jacobus de Waalstraat 8
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Boerenhoeve bestaande uit een fors woonhuis met losse schuur. Het woonhuis onder zadeldak is gedateerd 1834, het heeft in de langszijde voor..

Bakhuis

Jacobus de Waalstraat 8
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding Vrijstaand BAKHUIS in streek eigen bouwtrant, vermoedelijk 18e eeuws, gelegen dwars achter het woonhuis. (Het aangebouwde kippenh..

Mariaschool

Achterstraat 25
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding LAGERE SCHOOL voor meisjes, in 1925-1926 gebouwd in Interbellum-architectuur. Naast de hoofdingang de gedenksteen van de eerste s..

Theresiagesticht

Achterstraat 27
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding KLOOSTER en KLEUTERSCHOOL met TUINMUUR, gebouwd in 1925-1926 in Interbellum- architectuur. Het klooster, genaamd Theresiagesticht..

Sint Cornelius

Jacobus de Waalstraat 23
Lamswaarde (Gemeente Hulst)
Inleiding Neo-gotische kruisbasiliek met toren, gebouwd in 1871-1873 en op 28 mei 1873 ingewijd. Omschrijving Geheel in rode baksteen opg..

Kaart & Routeplanner

Route naar Losse vlaams-zeeuwse schuur onder schilddak gedekt met riet met opgenomen dakvoet in Lamswaarde

Foto's (4)