Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde Kerk in Hindeloopen

Kerkelijk Gebouw

Tuinen 12
8713KK Hindeloopen (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1653 (oorspr.) 1838 (verbouwing) 1931 (verbouwing)


Beschrijving van Doopsgezinde Kerk

Doopsgezinde Kerk. 17e eeuws zaalgebouw onder zadeldak tegen topgevel aan de achterzijde. Top boven waterlijst, aan de zijden vlechtingen in top een pilaster. Blokjes rond topvenster. Twee spitsbogige vensters met houten roeden. In de kerk acht koperen kroontjes en koperen zandloper op wandarm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22195
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
doopsgezinde kerk van Hindeloopen
Doopsgezinde Vermaning in Hindeloopen anno 2011 - aan de rechterzijde is nog net de kosterij zichtbaar, die vroeger deel uitmaakte van de kerk
Doopsgezinde Vermaning in Hindeloopen anno 2011 - aan de rechterzijde is nog net de kosterij zichtbaar, die vroeger deel uitmaakte van de kerk
Plaats Hindeloopen
Gebouwd in 1653
Restauratie(s) 1838 en 1931
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  22195
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De doopsgezinde kerk (ook Vermaning) van Hindeloopen is een kerkgebouw in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

De doopsgezinde kerk van Hindeloopen werd in 1653 gebouwd. In die tijd was het de grootste doopsgezinde kerk van Friesland. Oorspronkelijk was het een tweebeukige kerk, maar de beuk aan de westzijde is in 1838 omgevormd tot kosterij. Wat resteerde was een rechtgesloten zaalkerk, die in 1931 aan de Tuinen een nieuwe voorgevel kreeg. De in zakelijk-expressionistische stijl vormgegeven voorgevel van roodbruine baksteen is symmetrisch ingedeeld. Naast de iets naar voren springende brede ingangspartij in het midden bevinden zich twee kleine rechthoekige vensters. Boven de ingangspartij zijn vier grote rechthoekige vensters aangebracht. De twee grootste vensters in het midden, geflankeerd door twee kleinere. Midden in de geveltop een kleiner venster. Op beide hoeken is een liseen aangebracht. In de oude achtergevel bevinden zich twee spitsbogen vensters met houten roeden en erboven in de topgevel is een rondbogig venster met blokjes als decoratie langs de boog. De geveltop heeft de vorm van een pilaster.

Het kerkgebouw is erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Doopsgezinde Kerk in Hindeloopen

Stadsboerderij van het stolptype waarvan het voorschild onder met blauw verglaasde golfjespannen gedekt schilddak

Tuinen 17
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Eenvoudige stadsboerderij van het stolptype waarvan het voorschild onder met blauw verglaasde golfjespannen gedekt schilddak. Twee schoorst..

Eenvoudig pand onder voor afgeschuind zadeldak

Buren 26
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Eenvoudig pand onder voor afgeschuind zadeldak. Gevel afgesloten door kroonlijst met blokjes. Mooie deuromlijsting met gebogen dorpel, bij..

Herbouwde typische Hindelooper gevel met gebogen deurnis, twee friezen, kleine openingen in de top en kruisvensters beneden

Kalverstraat 7
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herbouwde typische Hindelooper gevel met gebogen deurnis, twee friezen, kleine openingen in de top en kruisvensters beneden.

Pand onder zadeldak tegen puntgevel doorsneden door twee niet versierde friezen onder waterlijsten

Nieuwstad 21
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen puntgevel doorsneden door twee niet versierde friezen onder waterlijsten. Kleine halfrond gesloten vensters in de..

Pand onder zadeldak tegen gebeeldhouwde klokgevel

Nieuwstad 15
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen gebeeldhouwde klokgevel, onder verdwenen aanzetstukken gedateerd 1794. Natuurstenen lijst langs bekroning en derg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)