Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Hindeloopen (voorheen Hidde Nijland Museum, voormalig raadhuis) in Hindeloopen

Gebouw

Dijkweg 1
8713KD Hindeloopen (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1682 1823 (verbouwing)


Beschrijving van Museum Hindeloopen (voorheen Hidde Nijland Museum, voormalig raadhuis)

Hidde Nijland Museum. In voormalig Raadhuis; bestaande uit een tweelingpand onder zadeldaken tegen topgevels. Ingang aan de zijgevel langs stoep. Omlijste ingang met Justitiabeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22173
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Hindeloopen
Het oudste deel van het Museum Hindeloopen, het voormalige stadhuis
Het oudste deel van het Museum Hindeloopen,
het voormalige stadhuis
Opgericht 1919
Locatie Hindeloopen, Friesland
Lid van Museumfederatie Fryslân
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum Hindeloopen (voorheen: Hidde Nijland Museum) is een cultuurhistorisch museum in het Nederlandse stadje Hindeloopen, één van de Friese elf steden.

Geschiedenis

Het Museum Hindeloopen, dat op 16 juli 1919 werd geopend als het Hidde Nijland Museum, is een van de oudste musea van Friesland. De totstandkoming van het museum was een initiatief van het echtpaar Hidde en Adriana Nijland-Volker (de ouders van de kunstschilder Dirk Nijland). Nijland (1856-1931) was een kunst- en antiekverzamelaar, die in 1917 zijn uitgebreide collectie Hindeloper voorwerpen aan de toenmalige gemeente Hindeloopen schonk, onder het beding dat ze in het voormalige stadhuis geëxposeerd zou worden. De gemeente accepteerde dit aanbod en Nijlands verzameling werd tentoongesteld op de bovenverdieping van het gebouw.

In de eerste vier decennia van zijn bestaan was het geen opvallend museum. De verzameling werd amper uitgebreid en pas in 1958 werd voor het eerst een conservator aangesteld. Een jaar later begon het museum, mede naar aanleiding van zijn veertigjarig bestaan, een nieuw en meer actief beleid te voeren, daartoe financieel in de gelegenheid gesteld door de provincie Fryslân en het Rijk. Vanaf de jaren zestig groeide de collectie regelmatig als gevolg van schenkingen van particulieren en door aankopen. Het pand bleek te klein en werd in 1964 vergroot met een aanbouw, waarin de entreehal en de woning van de conservator werden ondergebracht. Zes jaar later werd het museum gesloten voor een ingrijpende restauratie en een herinrichting van het gebouw. De heropening vond plaats in 1971. Het ruimtegebrek was echter blijvend, zodat in 1982 ook de woning van de conservator bij het museum werd getrokken. In 1990 werd het pand gedeeltelijk opnieuw gerestaureerd en werd de tuin eromheen heringericht.

Sinds een wijziging in het Nederlandse museumbeleid in 1991, waardoor zowel de provincie als de centrale overheid hun subsidies introkken, wordt het museum financieel ondersteund door de in 1984 gevormde gemeente Nijefurd. In 2008 werd het museum verzelfstandigd en werd de naam Hidde Nijland Museum gewijzigd in Museum Hindeloopen.

De collectie

De collectie van het Museum Hindeloopen omvat onder meer Hindeloper schilderkunst, klederdracht en interieurs. Ook zijn voorwerpen te zien die verband houden met de scheepvaarthistorie en de visserij. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de stad.

Het museum heeft tevens een educatieve functie, die met name gericht is op kinderen uit het basisonderwijs.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Museum Hindeloopen (voorheen Hidde Nijland Museum, voormalig raadhuis) in Hindeloopen

Grote Kerk

Kerkstraat 1
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding HERVORMDE KERK. Markant achter de IJsselmeerdijk gelegen kerkgebouw, gebouwd in 1632 op de fundamenten van een laat-16de-eeuwse ..

Diep pand onder zadeldak met eenvoudig puntgevel

Buren 2
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Diep pand onder zadeldak tegen 17e eeuwse Hindelooper achtergevel. Voorgevel vernieuwd in 19e eeuw in eenvoudige puntvorm. Achteringang met..

Eenvoudig pand onder voor afgeschuind zadeldak

Buren 26
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Eenvoudig pand onder voor afgeschuind zadeldak. Gevel afgesloten door kroonlijst met blokjes. Mooie deuromlijsting met gebogen dorpel, bij..

Stadsboerderij van het stolptype waarvan het voorschild onder met blauw verglaasde golfjespannen gedekt schilddak

Tuinen 17
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Eenvoudige stadsboerderij van het stolptype waarvan het voorschild onder met blauw verglaasde golfjespannen gedekt schilddak. Twee schoorst..

Doopsgezinde Kerk

Tuinen 12
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Doopsgezinde Kerk. 17e eeuws zaalgebouw onder zadeldak tegen topgevel aan de achterzijde. Top boven waterlijst, aan de zijden vlechtingen ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Museum Hindeloopen (voorheen Hidde Nijland Museum, voormalig raadhuis) in Hindeloopen

Foto's (4)