Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis onder dwars zadeldak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel. Zeven hardstenen stoeppalen in Hilvarenbeek

Woonhuis

Vrijthof 3
5081CA Hilvarenbeek
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e-19e eeuw


Beschrijving van Huis onder dwars zadeldak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel. Zeven hardstenen stoeppalen

Huis onder dwars zadeldak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, XVIII-XIX. Zeven hardstenen stoeppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22146
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Huis onder dwars zadeldak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel. Zeven hardstenen stoeppalen in Hilvarenbeek

Huis onder dwars zadeldak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Vrijthof 5
Hilvarenbeek
Huis onder dwars zadeldak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel,XIX.

Woonhuis

Vrijthof 7
Hilvarenbeek
Inleiding. WOONHUIS uit ca. 1904. De voor- of oostgevel ligt op de perceelsgrens aan de Vrijthof. Het huis, dat bestaat uit een voor- en ac..

Huis onder dwars zadeldak en met lijstgevel; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Gootlijst op consoles

Vrijthof 9
Hilvarenbeek
Huis onder dwars zadeldak en met lijstgevel; ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles, XIXb. Gootlijst op consoles.

Pand onder met pannen gedekt schilddak, evenwijdig aan de straat

Koestraat 9
Hilvarenbeek
Pand, dat waarschijnlijk dateert uit de 18e eeuw onder met pannen gedekt schilddak, evenwijdig aan de straat. Ten dele voor de kap opgetrokk..

Sint-Petrus'-Bandenkerk

Vrijthof 28
Hilvarenbeek
R.K. KERK van St. Petrus Banden. Laat-gotische kruiskerk met drie beuken van ongelijke breedte, waarvan de voorgangster reeds omstreeks 1150..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis onder dwars zadeldak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel. Zeven hardstenen stoeppalen in Hilvarenbeek

Foto's (3)