Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof van Hillegom in Hillegom

Gebouw

Hoofdstraat 115
2181EC Hillegom
Zuid Holland

Bouwjaar: 1483


Beschrijving van Hof van Hillegom

Gemeentehuis. Rechthoekig gepleisterd landhuis met getande rechte kroonlijst, 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22132
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hof van Hillegom, tegenwoordig in gebruik als gemeentehuis.

Het Hof van Hillegom is gelegen aan de tegenwoordige Hoofdstraat 115 te Hillegom. Van oorsprong was Het Hof van Hillegom een buitenverblijf. Sinds 1903 is het Hof van Hillegom in gebruik als gemeentehuis. Het pand wordt tegenwoordig onder andere gebruikt voor ontvangsten, kantoor van de gemeente, als vergaderruimte en voor bruiloften.

Geschiedenis

De oudste bewaard gebleven vermelding van het Hof van Hillegom dateert uit 1420, hoewel niet uit te sluiten is dat het Hof al sinds de 10e of 11e eeuw bestaat.

In 1481 is het toenmalige gebouw, in eigendom bij Jan van Rietveld, door brand verwoest. Van Rietveld was procureur-generaal van het Hof van Holland en naar verluidt zou een door Van Rietveld verbannene wraak hebben genomen door zijn huis in brand te steken. In 1483 stond er echter weer een "een schoon en kostelijk huizinge". Uiteindelijk is dit gebouw uit 1483, na vele verbouwingen, nog steeds de kern voor het huidige gemeentehuis van Hillegom.

Bewoners

Het Hof van Hillegom werd in 1749 gekocht door de Heer van Hillegom, mr. Jan Six. Het bleef in de familie Six tot 1822. Daarna kwam de niet onbemiddelde Abraham Henricus Brouwer in het bezit van het gebouw, waarna het in 1837 overging op Gerard Leembruggen.

In 1877 worden Hermanus en Rika van Waveren bewoner van Het Hof. Bij het overlijden van Hermanus van Waveren in 1903, schenken zijn erfgenamen het huis en bijbehorende tuin aan de gemeente Hillegom "met de bedoeling deze bezittingen te doen strekken tot een blijvend sieraad en tot nut van de gemeenschap". De gemeente heeft het daarop in gebruik genomen als gemeentehuis.

Externe link

Hof van Hillegom te Hillegom - kasteleninzuidholland.nl


Monumenten in de buurt van Hof van Hillegom in Hillegom

Maartenskerk

Kerkplein 1
Hillegom
Ned. Herv. Kerk. Toren 15e eeuw en later verhoogd. Deel van het koor 16e eeuw; moderne uitbreidingen 1929. Klokkenstoel met klok van E. Spli..

Herenhuis

Hoofdstraat 142
Hillegom
Herenhuis met rechte kroonlijst, stoeppalen met kettingen, blinden aan de ramen, 18e eeuw.

Het Klokgeveltje

Hoofdstraat 140
Hillegom
PAND met gedodekopt geveltje, 17e eeuw, topgevel door pinakel bekroond; steentje met jaartal 1794 zal op verbouwing slaan.

Oude Pomp

Hoofdstraat 140
Hillegom
Natuurstenen pomp, 18e eeuw; versierd met gebeeldhouwde wapenschilden en bekroond door een pijnappel.

Huize Eendracht

Weeresteinstraat 126
Hillegom
Inleiding De VILLA Huize Eendracht is in 1895 gebouwd in een eclectische bouwstijl met renaissancistische en classicistische elementen. Van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hof van Hillegom in Hillegom

Foto's (4)