Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Kattengat 2 I
1012SZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1668-1671
Architect: Adriaan Dortsman


Beschrijving van Ronde Lutherse Kerk

Nieuwe Lutherse kerk. Ronde koepelkerk in classicistische vormen met tegen de achterste helft aangebouwde "zijbeuk". Koperen dak (1668-1671 door A. Dorstman, herbouwd na brand. 1822). Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1830 door J.Batz gemaakt. In 1983 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 2207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ronde Lutherse Kerk
Ronde Lutherse Kerk aan het Singel
Ronde Lutherse Kerk aan het Singel
Plaats Amsterdam
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 54′ OL
Gebouwd in 1668-1671
Sluiting 1935
Monumentnummer  2207
Detailkaart
Ronde Lutherse Kerk (groot-Amsterdam)
Ronde Lutherse Kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Ronde Lutherse Kerk of Nieuwe Lutherse Kerk is een voormalige lutherse kerk aan het Singel in Amsterdam. Sinds 1975 behoort het enkele malen door brand verwoeste monument als gelegenheid voor grote bijeenkomsten bij een hotel.

Geschiedenis

De Ronde Lutherse Kerk werd gebouwd in 1668-1671 als tweede en dus "nieuwe" Lutherse Kerk, nadat de Oude Lutherse Kerk wegens de vele lutherse immigranten te klein geworden was. De architect was Adriaan Dortsman. Omdat het de lutheranen verboden werd een kerktoren te bouwen, realiseerden zij een koepelkerk. In het kleine torentje op de koepel, lantaarn genaamd, werd de lutherse zwaan afgebeeld.

Brand van 1822

Bij een vernietigende brand op 18 september 1822 werd de kerk vrijwel geheel verwoest. Alleen de muren bleven staan. De Ronde Lutherse Kerk werd herbouwd naar plannen van T.F. Suys en J. de Greef. Het nieuwe ontwerp leek erg op het oude. De koepel werd verhoogd en kreeg Romeinse cassetten. Ook kwam er een nieuw Johan Bätz-orgel.

Stijl

Het interieur heeft een monumentale werking. Het is (ondanks de herbouw van 1826) het meest barokke bouwwerk uit de zeventiende eeuw in Nederland. De stijl zou men als classicistisch kunnen kenmerken.

Secularisatie

De lutheranen verlieten de kerk in 1935. Na de sluiting werd zij voor concerten gebruikt. Ook was er een tijdlang een tentenshow/zeilmakerij in gevestigd. In 1975 werd de kerk in gebruik genomen door het tegenoverliggende Sonesta Hotel. Er werd een ondergrondse tunnel aangelegd, waardoor hotelgasten de inmiddels als congres- en concertzaal dienende zaal kunnen bereiken. Het orgel onderging in 1984 nog een grondige restauratie. Inmiddels heeft het Renaissance Amsterdam Hotel de kerk in gebruik. De kerk wordt geëxploiteerd als locatie voor allerlei evenementen, variërend van vergaderingen tot bruiloften, live televisieshows, gala diners.

Brand van 1993

Nog geen 10 jaar na de orgelrestauratie van 1984 vloog de koepel weer in brand. Op 3 februari 1993 werden het interieur en het dak van de Koepelzaal verwoest. De uitgebreide restauratie die daarop volgde duurde 16 maanden, en in juni 1994 was de Koepel weer hersteld. Alleen was het koperen dak koperkleurig en niet meer groen.

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam

Huis onder schilddak

Kattengat 2
Amsterdam
Huis onder schilddak (3e/4e kwart 17e eeuw). Eenvoudige gevels onder omlopende rechte lijst. In de vensters een 18e eeuwse roedenverdeling.

Pand met pilastergevel met tot punttop afgekloofde hals

Jeroenensteeg 2I
Amsterdam
Pand met pilastergevel met tot punttop afgekloofde hals. Jaartalsteen met ANNO 1659.

Zilveren Spiegel

Kattengat 4
Amsterdam
Huis de Zilveren Spiegel (1614) met trapgevel van het geheel in baksteen vertaalde "sobere type met kleine blokjes". Op de scheiding met nr ..

De Gouden Spiegel

Kattengat 6
Amsterdam
Huis De Gouden Spiegel (1614) met trapgevel van het geheel in baksteen vertaalde "sobere type met kleine blokjes". Op de scheiding met nr 4,..

Hoekhuis onder schilddak met omlopende gootlijst

Stromarkt 6
Amsterdam
Hoekhuis (18e eeuw of ouder) onder schilddak met omlopende gootlijst.

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven