Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Heusden

Kerkelijk Gebouw

Burchtstraat 2
5256EB Heusden
Noord Brabant


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. KERK. Stichtingstijd van de oorspronkelijk aan St. Catharina gewijde kerk onbekend; mogelijk was er in Heusden reeds in carolingische tijd een kerkelijk centrum, maar pas in het begin van de XIIIe eeuw wordt een kerk vermeld. Het huidige gebouw, zwaar geteisterd in 1944 door het opblazen van de toren, waarbij ook drie travee├źn van het schip verloren gingen, bestaat thans nog uit een driebeukig schip met koor uit de XIVe eeuw, een noordertransept en een noordbeuk uit 1550, alles na een brand in 1572 geleidelijk herbouwd en hersteld; aan het koor jaarankers 1637. De noordbeuk vertoont in elke travee een topgevel en een zadeldak dwars in het dak van het schip gestoken. In de meest oostelijke travee een ingang, in de top het jaartal 1550. In de transeptgevel gekoppelde vensters en een nissenversiering. Al het metselwerk rijk versierd met speklagen en nistraceringen van natuursteen. Aan de zuidzijde van het koor een XVIe eeuwse, in de XVIIe eeuw verbouwde kapel. Inwendig: achtkante pijlers, waarin de scheiboogprofielen teniet lopen. Spits houten tongewelf in schip en koor, halfrond houten tongewelf in de zuidbeuk, dwarse houten tongewelven onder de noordbeuk. Van de inventaris zijn, behalve een aantal grafzerken, nog overgebleven: marmeren grafmonument, voor 1733 naar ontwerp van Jacob Marot, door J.B. Xavery vervaardigd, met de liggende figuur van gouverneur Johan Theodoor baron van Freisheim. Aan het kerkplein in de kerkhofmuur een hekpoort met hardstenen pijlers met siervazen. (XVIIId). Orgel met Hoofdwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, in 1828 door N.A. Lohman en Zonen gemaakt voor de Broederenkerk te Zutphen. Lohman maakte gebruik van ouder pijpwerk. In 1980 is het orgel vanuit Zutphen door Heusden aangekocht en in 1984 na een restauratie door de fa. Reil ingebruik genomen. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 1412, diam. 100 cm. In de kerk opgesteld een klok van W. en Jasper Moer, 1518, diam. 147,5 cm. In het koor opgesteld een klok van G. van Wou, 1501, diam. 122 cm. en een klok van een anonieme gieter, 1334, diam. 54 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Heusden

Begraafplaats bij kerk

Begraafplaats
Heusden
Inleiding. BEGRAAFPLAATS, met name twee GRAFMONUMENTEN, met Eclectische invloeden, onder meer veel uit de negentiende en twintigste eeuw. G..

Huisje met achtergevel uitgevoerd als trapgevel

Putterstraat 2
Heusden
17e eeuws huisje. De achtergevel is uitgevoerd als trapgevel.

Huis met eenvoudige trapgevel

Wittebroodstraat 11
Heusden
Huis met eenvoudige trapgevel, XVIIe eeuw.

Achter een moderne gevel een huis met dwars zadeldak tussen zijtopgevels

Breestraat 8
Heusden
Achter een moderne gevel een huis met dwars zadeldak tussen zijtopgevels, XVIII. Met eigen stoep.

Huis met van zijn top beroofde trapgevel, waarin krulankers en een gevelsteen

Breestraat 10
Heusden
Huis met van zijn top beroofde trapgevel, waarin krulankers en een gevelsteen in de vorm van een cartouche met het jaartal 1604. Met eigen s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Heusden

Foto's (2)