Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Heusden

Woonhuis

Drietrompetterstraat 22
5256BE Heusden
Noord Brabant


Beschrijving van woonhuis

In oorsprong vermoedelijk 15e eeuws HUIS, nadien meerder malen (met name eind 18e eeuw) verbouwd, in baksteen opgetrokken, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis op rechthoekige plattegrond, met verdiepte binnenhaard, insteekverdieping, verdieping en zolder met borstwering en onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak (laat 18e eeuwse wijzigingen van het oorspronkelijke zadeldak). Het huis heeft eind 18e eeuw een in gele Ysselsteen opgetrokken en met een geprofileerde gootlijst afgesloten voorgevel gekregen met op de begane grond twee (oorspronkelijk 6-ruits) schuifvensters en in het midden een deur met hoog bovenlicht, op de verdieping twee 12-ruits schuifvensters, en 4-ruits zolderraam. In de achtergevel - evenals de zijgevels opgetrokken in groot formaat rode baksteen zitten in de vensternissen van de insteekverdieping en de verdieping nog (ten dele) de laat 18e eeuwse 9-ruits schuifvensters. Inwendig: onder het voorste gedeelte een kelder met tongewelf; onder het achterste gedeelte, op tuin-niveau, een vertrek met troggewelfjes (XIX B) en in de linker zijgevel van de gang ernaast drie spaarnissen. Op de begane grond (voorste gedeelte) in de beide zijmuren drie spaarnissen; tegen de derde, gedichte spaarnis in de rechter muur een segmentvormig Empire-schouwtje. De ten dele uit brede delen bestaande vloeren rusten op samengestelde balklagen, in het voorste gedeelte nog ten dele met sleutelstukken en sporen van de oudere constructie met korbeelstellen, en bij de zoldervloer van het achterste gedeelte met korbeelstellen; vanaf de verdiepingvloer van het voorste gedeelte naar de zolder een eikehouten spiltrap. Kap met vier, grotendeels oorspronkelijke jukspanten met geknikte spantbenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 22044
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Heusden

Huis onder schilddak en met eenvoudige empire gevel

Vismarkt 16
Heusden
Huis onder schilddak en met eenvoudige Empire gevel.

Huis met een gevel van het 'Dordtse' type

Engstraat 2
Heusden
HUIS met een gevel van het "Dordtse" type uit het eind van de XVIe of het begin van de XVIIe eeuw; boven de beganegrond het bakstenen gevelv..

Huis met een gevel van het 'Dordtse' type, oorspronkelijk trapgevel, maar van zijn bovengedeelte ontdaan

Engstraat 4
Heusden
Huis met een gevel van het "Dordtse" type, oorspronkelijk trapgevel, maar van zijn bovengedeelte ontdaan. Het bakstenen gevelvlak boven de b..

Huis met naar de drietrompetterstraat gekeerde trapgevel uit het begin van de xviie eeuw, van gele baksteen, met ontlastende bogen van rode baksteen b ..

Vismarkt 14
Heusden
Huis met naar de Drietrompetterstraat gekeerde trapgevel uit het begin van de XVIIe eeuw, van gele baksteen, met ontlastende bogen van rode ..

Huis met lijstgevel onder een schilddak dat tevens nr

Engstraat 6
Heusden
Huis met lijstgevel onder een schilddak dat tevens Nr. 4 overdekt. Jaarankers 1583.

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Heusden

Foto's (2)