Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Heukelum

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 1
4161CN Heukelum (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: waarschijnlijk 15e eeuw (koor) 1728 (ingebruikname)


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk. Het gebouw bestaat uit het waarschijnlijk laat 15e eeuws koor van de middeleeuwse parochiekerk met vijfzijdige sluiting. Aan de noordzijde een dwarskapel, eerste helft 14e eeuw. Aan de zuidzijde in aanleg waarschijnlijk een dispositie volgens het "Haagse hallesysteem", waarvan slechts het oostelijk deel nog aanwezig is, 15e eeuw. De zuidmuur van het westelijk deel dezer aanleg is als ruine bewaard gebleven. Aan de westzijde een uitbreiding uit 1728 met veelhoekige sluiting. Houten klokketorentje met koepelvormige bekroning, gebouwd na afbraak van de middeleeuwse toren, 1829. Het gebouw is gerestaureerd omstreeks 1965. Tot de inventaris behoren: een preekstoel, 17e eeuw; een herenbank, omstreeks 1700; drie koperen kronen, 17e eeuw. Voorts een koperen lezenaar,17e eeuw en een fragment van een hardstenen, gotische doopvont. Grafzerk, 1616 en 10 latere zerken. In het torentje een luidklok van Pieter Waghevens, 1518. Tegen de westzijde van de kerk een grafkelder van de familie Fabricius van Heukelum. Eenklaviers orgel, in 1779 gebouwd door Gideon Thomas Batz. In het houten klokketorentje klok van P. Waghevens, 1518, diam. 72,8 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1938, nr. 1246, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21988
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Heukelum

Stadhuis

Voorstraat 2
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Stadhuis. Gebouw onder zadeldak tussen puntgevel, 17e eeuw. De in de 19e eeuw gepleisterde en gemoderniseerde voorgevel heeft een wapenste..

De Oude Smidse

Torenstraat 4
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
"de Oude Smidse". Smidse uit de 18e eeuw; uitwendig van 19e eeuws karakter met pannen zadeldak en puntgevel met bewerkte houten daklijst en..

Pand, bestaande uit begane-grond met hoog zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen. In de gepleisterde voorgevel een sieranker en een deuromlijsting ..

Torenstraat 2
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Pand, bestaande uit begane-grond met hoog zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, 16e of 17e eeuw. In de gepleisterde voorgevel een sier..

Pand, waarvan de benedenverdieping, boven de vensters uitgekraagde ontlastingsbogen op gebeeldhouwde maskerconsoles met Ionische kapitelen heeft

Voorstraat 1
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
PAND, waarvan de benedenverdieping, boven de vensters uitgekraagde ontlastingsbogen op gebeeldhouwde maskerconsoles met Ionische kapitelen h..

Omwalling. Aan de zuidzijde van het stadje een fragment van de stadswal, ten dele bestaande uit een gemetselde keermuur. Rond een gedeelte van het sta ..

-
Heukelum (Gemeente Lingewaal)
Omwalling. Aan de zuidzijde van het stadje een fragment van de stadswal, ten dele bestaande uit een gemetselde keermuur. Rond een gedeelte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Hervormde Kerk in Heukelum

Foto's (2)