Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Aerdt in Herwen

Kasteel Buitenplaats

Molenhoek 3
6914KM Herwen (gemeente Rijnwaarden)
Gelderland

Bouwjaar: 1652


Beschrijving van Huis Aerdt

Huis Aerdt. Landschappelijk zeer fraai gesitueerd huis (1652 ter plaatse van een laat-middeleeuws slot) ten Z.O. van het dorp. Rechthoekige plattegrond, ontlastingsbogen boven de vensters, hoog schilddak met schoorstenen. Aan het voorplein te linkerzijde een stalgebouw, waarvan de open voorgevel wordt gedragen door merkwaardige, getorste houten pilaren en dat eindigt in een torenvormig paviljoen (XVII ?). Bij het huis een mooie schuur, gedateerd 1799. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21962
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Aerdt
Het Huis Aerdt
Het Huis Aerdt
Locatie Herwen, Nederland
Algemeen
Kasteeltype onbekend
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie bewoning/kantoor/trouwlocatie
Gebouwd in 1549
Gesloopt in 16e eeuw
Herbouwd in 1652
Monumentnummer  21962

Het Huis Aerdt te Herwen, in de Nederlandse provincie Gelderland, is een historisch huis, omgracht en omringd door knotwilgen; het ligt ten noorden van het dorp Herwen. Tegenwoordig wordt Huis Aerdt gedeeltelijk particulier bewoond en is er een bedrijf in gevestigd. De trouwzaal is wel nog steeds in gebruik en wordt regelmatig gehuurd door de Gemeente Rijnwaarden als trouwlocatie.

Geschiedenis

Het huidige huis Aerdt is de opvolger van het middeleeuwse slot Ter Cluse, dat in de 16e eeuw werd verwoest. Er zijn tegenwoordig nog altijd enkele overblijfselen van het oude ter Cluse in en rondom het Huis Aerdt aanwezig. In 1652 werd Huis Aerdt boven op deze resten van slot Ter Cluse gebouwd. Ter Cluse werd vermoedelijk in de Tachtigjarige Oorlog door brand verwoest. In de 18e en 19e eeuw was het huis de residentie van de adellijke familie van Hugenpoth. Toen al was dit het centrum van de streek, De Heer van Aerdt huisde er. Hij bezat veel grond in de streek, met verschillende pachtboerderijen en ook had hij recht van wind: hij bezat de molenrechten. Zijn macht reikte zelfs tot in Den Haag, waar hij een zetel in de Eerste Kamer had. Nadat Huis Aerdt aan het eind van de 19e eeuw in het bezit kwam van de familie Van Dorth tot Medler verloor het zijn functie in de streek.

Het voortbestaan van het huis hing na de Tweede Wereldoorlog aan een zijden draad, aangezien niemand geld had om de schade die tijdens de oorlog was ontstaan te herstellen. Toen in 1961 het huis voor een gulden werd overgedragen aan de "Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen" werd alles in oude glorie hersteld. In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw hield het Polderdistrict Rijn en IJssel hier kantoor.


Monumenten in de buurt van Huis Aerdt in Herwen

Gracht behorend bij huis aerdt

Molenhoek 2
Herwen (Gemeente Rijnwaarden)
Gracht behorend bij Huis Aerdt.

St. Martinus

Keurbeek 7
Herwen (Gemeente Rijnwaarden)
Inleiding Neo-Gothisch KERKGEBOUW gewijd aan St.Martinus gebouwd in de jaren 1904-1905 naar ontwerp van A.Tepe (1840-1920). De kerk werd in..

R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar

Kerkweg 8
Zevenaar
R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar, reeds vermeld in 1276. Schilderachtig gelegen temidden van enige boerderi..

Eenvoudige boerderij

Aerdtsedijk 22
Aerdt (Gemeente Rijnwaarden)
Eenvoudige boerderij, waarvan het gewitte woongedeelte met de schuur een haakse plattegrond vormt. Fraaie strodaken, in de voorgevel jaartal..

Nederlands hervormde kerk

Kerkweg 26
Aerdt (Gemeente Rijnwaarden)
Ned. Herv. Kerk. Forse laat-gotische dorpskerk (XVI) met eenbeukig, driezijdig gesloten koor en schip, dat alleen aan de zuidzijde door een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Aerdt in Herwen

Foto's (3)