woonhuis in 's Hertogenbosch

Verwersstraat 23
5211HT 's Hertogenbosch

Beschrijving van woonhuis

Drie vensterassen breed PAND met verdieping - 18e-eeuws voorhuis en 16e-eeuws achterhuis - onder met pannen gedekt zadeldak, aan de straatzijde met een dwarskapje, dat doorloopt over Verwerstraat 21, en achter tegen trapgevel met 5-trappen, die afgedekt zijn met natuurstenen platen. De tot twee verdiepingen verhoogde, gebosseerd gepleisterde voorgevel (XIX B) met cordonlijsten en hardstenen plint, is afgesloten door een kroonlijst; op de begane grond groot, rechtgesloten winkelvenster; deur met bovenlicht en verdiepingsvensters met T-ramen, alle met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde stucwerkomlijsting en kuifstuk. Inwendig: gangvloer van wit en zwart marmeren tegels; gangmuren met geprofileerde lijsten, kuiven en trofeeen in stucwerk (XVIII B); 19e-eeuws trappenhuis. In voorhuis: op begane grond kamer met rijk en zwaar geprofileerd stucwerkplafond (XVIII B); kap met grenen schaarspanten met balk en ingelaten gordingen. In achterhuis: kelder met tongewelf; eiken moer- en kinderbinten balklagen met nog een enkel sleutelstuk met rond kraalprofiel; kap met twee grenen schaarspanten met geschoorde balk; in kamer boven kelder schoorsteen met stucwerkboezem en houten schoorsteenmantel, en wanden geleed door stucwerklisenen (XVIII B). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)