Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Verwersstraat 15
5211HS 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van woonhuis

Vermoedelijk 17e eeuws, drie vensterassen breed pand met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak. De 19e eeuwse gebosseerd gepleisterde voorgevel heeft vensters met T-ramen (b.g.), 6-ruits (verd.) en 4-ruits(zolder)schuiframen met stucwerk-decoraties onder de vensters en boven de zoldervensters en met geprofileerde omlijsting op verdieping en zolder, en is afgesloten door een geprofileerde kroonlijst met tandlijst en eenvoudige decoratie in de friezen. De achtergevel is een gepleisterde lijstgevel met 6-ruits draairamen. Inwendig: keldertje met tongewelf onder achterkamer; enkelvoudige balklagen; kap met grenehouten schaarspanten met balk; achterkamer met rijk stucwerkplafond, schoorsteen met spiegel en allegorische voorstellingen en met bijbehorende lambrizering, raamomtimmering en deuren (XIX A); op de verdieping een schoorsteen met ronde boezem en peervormige vuurmond (XVII B). Los achterhuis (XVII) met twee verdiepingen onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak. Geverfde voorgevel aan de binnenplaats met 6-ruits draairamen; blinde, gepleisterde zijgevel; in schoon metselwerk opgetrokken achtergevel met 6-ruits schuiframen en afgesloten met lijst. Inwendig: enkelvoudige balklagen met enkele muurstijlen met korbelen; kap met grenenhouten schaarspanten met balk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21889
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in 's Hertogenbosch

Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Verwersstraat 13
's Hertogenbosch
Huis onder schilddak en met gebosseerd gepleisterde lijstgevel uit het begin van de 19e eeuw.

Huis onder schilddak en met 19e-eeuwse lijstgevel

Verwersstraat 9
's Hertogenbosch
HUIS onder schilddak en met 19e eeuwse lijstgevel; aan de achterzijde een vermoedelijk uit de 18e eeuw daterende tuitgevel.

Huis onder neogotische gevel uit omstreeks 1840

Verwersstraat 11
's Hertogenbosch
Huis onder neogotische gevel uit omstreeks 1840; uitgekraagde togen boven de benedenvensters; driehoekige pilasters op kraagstenen met bladw..

Huis met hoge gepleisterde lijstgevel

Verwersstraat 7
's Hertogenbosch
Huis met hoge gepleisterde lijstgevel; schuiframen; schilddak; eerste helft 19e eeuw.

Huis met schilddak en gebosseerd gepleisterde lijstgevel waarin vensters met afgeronde bovenhoeken en kuiven van stuc,xixc

Verwersstraat 21
's Hertogenbosch
Huis met schilddak en gebosseerd gepleisterde lijstgevel waarin vensters met afgeronde bovenhoeken en kuiven van stuc,XIXc.

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in 's Hertogenbosch

Foto's (1)