Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drakenfontein in 's Hertogenbosch

Overig

Stationsplein 2 by 1
5211AP 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903
Architect: J. Dony


Beschrijving van Drakenfontein

Door Jhr.Mr. P.J.Bosch van Drakestein aan de stad Den Bosch geschonken "Drakenfontein"; in 1903 door J.Dony vervaardigde zandstenen fontein bestaande uit een rond bassin met in het midden een rond, van drie treden voorzien plateau, waarop een forse vierkant sokkel bekroond door een iets taps toelopende zuil met fantasie kapiteel. De sokkel heeft sierlijke overhoekse steunberen, die aan de bovenzijde uitwaaieren in bladwerk rond het basement van de zuil en aan de voet van het plateau uitlopend in sokkels, waarop een waterspuwende koperen draak met langs de steunbeer oplopende staart en uitgeslagen vleugels. Aan de noord- en zuidzijde van de sokkel een waterspuwende drakekop in bas-reliëf; aan de westzijde een inscriptie; aan de oostzijde een koperen plaquette. De zuilschacht is gedecoreerd met een naar beneden wervelende draak in bas-reliëf. Op de zuil een schildhoudende koperen draak met uitgeslagen vleugels en rond de zuil geslagen staart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21852
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De gehele fontein
De Drakenfontein

De Drakenfontein is de bekendste fontein van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het beeld op de fontein stelt een draak voor. Oorspronkelijk zou het een drinkfontein moeten worden, maar die functie heeft het nooit vervuld. De fontein staat midden op de zeer drukke kruising van de Stationsweg en de Koninginnenlaan, pal voor station 's-Hertogenbosch.

Inleiding

Het standbeeld is geplaatst in 1903 en was onderdeel van een wedstrijd die door de gemeente was uitgeschreven. Jonkheer Bosch van Drakesteijn, Commissaris van de Koning(in) in Noord-Brabant van 1856 tot zijn overlijden in 1894, had een legaat van 10.000 gulden vermaakt aan de gemeente 's-Hertogenbosch om een gedenkteken op te richten voor zijn tweelingdochters, die in 1881 op 17-jarige leeftijd waren overleden. Het standbeeld zou aanvankelijk vlak voor het station komen te staan, maar het is iets verder naar het oosten geplaatst, in de richting van de binnenstad.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven. De gebroeders De Leeuw uit Nijmegen wonnen deze, maar de Draak is niet naar hun ontwerp gemaakt. Architect van 't Zand Jules Dony kreeg de opdracht een ontwerp te maken voor de drakenfontein. De draak en de kleine draken zijn gefabriceerd bij de firma F.W. Braat in Delft. De sokkel is gemaakt door de firma N. Glaudemans, een steenhouwerij.

In 1959 werd de tunnel onder de draak aangelegd. De tunnel verbond de Koningsweg met het Koningin Emmaplein, zodat het autoverkeer dat van noord naar zuid ging, of andersom, geen hinder had van het overige verkeer van en naar het station. De fontein heeft toen tijdelijk voor het station gelegen. De zaagsneden in de zuil zijn nog goed zichtbaar en zijn nog stille getuigen van deze gebeurtenis. Nadat de tunnel klaar was, is de Drakenfontein weer helemaal opgebouwd.

Waarom een Draak?

Het vergulde beeld De Draak.

Er zijn twee verhalen die verklaren waarom het beeld op de fontein een draak is.

Draak van een stad

's-Hertogenbosch lag vroeger — en nu nog ten dele — in een moerasgebied. De omgeving van de stad was makkelijk onder water te zetten. De stad werd daarom ook wel de Moerasdraak genoemd en gold als een onneembare vesting. In 1629 wilde Frederik Hendrik 's-Hertogenbosch veroveren. De inwoners van de 's-Hertogenbosch maakten zich aanvankelijk geen zorgen vanwege de drassige ondergrond, maar door het gebied rond de stad droog te malen lukte het Frederik Hendrik toch om de stad in te nemen.

Commissaris Jhr. P.J. Bosch van Drakestein

Een ander verhaal is, dat het vanwege de achternaam van de legator is. De draak houdt een schild vast met het familiewapen van Bosch van Drakenstein.

2000 en 2001

Op 12 oktober 2000 viel de draak van zijn sokkel en moest de stad het zonder de draak doen. Niemand raakte gewond. Wel raakte een van de vier bronzen draken die op de grond staan beschadigd. Dat de draak viel was het gevolg van roestvorming bij de aanhechting van het stalen skelet, wat vrij normaal is na 97 jaar. De restauratie zou in eerste instantie een half jaar duren.

Uiteindelijk op 14 december 2001 werd de Draak, geheel opnieuw verguld, weer teruggeplaatst. Bij de terugplaatsing, is er in de staart van de draak een potje gestopt. In dat potje zit een tekening, foto en een blaadje bladgoud. Zo zal het in de toekomst mogelijk zijn de draak te restaureren naar oorspronkelijk ontwerp.

Bijnamen

  • Over Bosschenaren bestaat in de omgeving van 's-Hertogenbosch het vooroordeel dat ze een grote mond zouden hebben. In de regio van 's-Hertogenbosch ging vervolgens de grap dat de gemeente de Draak niet meer terug zou plaatsen maar zou vervangen door een Gouden Nijlpaard: dat had immers een grotere bek. Naarmate de restauratie langer op zich liet wachten, was deze grap luider te horen.
  • Het beeld wordt in de volksmond ook wel Het standbeeld voor de schoonmoeders genoemd.Monumenten in de buurt van Drakenfontein in 's Hertogenbosch

woonhuis

Stationsweg 26
's Hertogenbosch
Uit ca. 1897 daterend, naar ontwerp van J.Dony gebouwd, in schoon metselwerk opgetrokken, vlakgedekt hoekpand met verdieping onder met leien..

Twee tussen het stationsplein en de parallelweg gesitueerde ijzeren perronoverkappingen

Stationsplein 41
's Hertogenbosch
Inleiding. Twee tussen het Stationsplein en de Parallelweg gesitueerde ijzeren perronoverkappingen naar ontwerp van ir. G.W. van Heukelom ..

woonhuis

Stationsplein 2
's Hertogenbosch
Uit ca.1900 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken, neo-renaissance hoekpand met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak; r..

woonhuis

Stationsweg 24
's Hertogenbosch
Uit ca. 1897 daterend, naar ontwerp van J.Dony gebouwd, in schoon metselwerk opgetrokken, vlakgedekt pand met verdieping en met een met leie..

Voormalige herenhuizen met achtererf

Oranje Nassaulaan 2
's Hertogenbosch
Inleiding. In de wijk Het Zand gelegen voormalige HERENHUIZEN met achtererf. Het betreft een als één architectonisch ensemble ontworpen b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drakenfontein in 's Hertogenbosch