Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Sint Jorisstraat 72
5211HB 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van woonhuis

In oorsprong 15e eeuws pand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt schilddak, waarop bij de restauratie in 1975 hoekschoorstenen zijn aangebracht. De voorgevel is een uit 1824 daterende, zeven vensterassen brede, gepleisterde pilastergevel met in het midden een deur met gesneden kalf, gedeeld bovenlicht en brede geprofileerde omlijsting afgesloten door goot; op de begane grond 8-ruits schuiframen; op de verdieping 6-ruits schuiframen; geprofileerde kroonlijst en goot met tandlijst. De in schoon metselwerk opgetrokken achtergevel heeft ronde en getoogde ontlastingsbogen boven de 6- en 8-ruits schuiframen. Inwendig: balklagen met moer- en kinderbinten en zware ojief-consoles; eikehouten spiltrap; kap met eiken dekbalkjukken en schaarspanten met balk. Onder de bij de restauratie verlaagde achterbouw oude kelders. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21843
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in 's Hertogenbosch

Woning in klassicistische stijl behorend bij het huis van bewaring

Sint Jorisstraat 27
's Hertogenbosch
Woning in klassicistische stijl uit omstreeks 1840, behorend bij het Huis van Bewaring. Met hek.

Paleis van Justitie

Sint Jorisstraat 127
's Hertogenbosch
Inleiding. PALEIS VAN JUSTITIE, tussen 1912 en 1924 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van de Hoofdingenieur-Architect der Gevangeni..

Voormalig refugiehuis der abdij

Spinhuiswal 1
's Hertogenbosch
Voormalig Refugiehuis der abdij van St.Geertrui te Leuven. Sluitgevels met steile trappen aan de korte zijden; aan de westzijde halfronde tr..

Huis van bewaring

Sint Jorisstraat 29
's Hertogenbosch
Huis van Bewaring. Gevel in stijlvolle baksteenarchitectuur uit omstreeks 1840; wit-houten fronton boven ingangsrisaliet; hardstenen deuroml..

Huis met 19e-eeuwse, eenvoudige gewitte gevel, waarachter, blijkens het metselwerk, nog delen van het daar in 1591 gevestigde karthuizerklooster schui ..

Sint Jorisstraat 25
's Hertogenbosch
HUIS met 19e eeuwse, eenvoudige gewitte gevel, waarachter, blijkens het metselwerk, nog delen van het daar in 1591 gevestigde Karthuizerkloo..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in 's Hertogenbosch

Foto's (4)