Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'Bank van lening' in 's Hertogenbosch

Gebouw

Schilderstraat 33
5211NB 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van 'Bank van lening'

'Bank van Lening'; uit 1854 daterend pand met boven het maaiveld gelegen begane grond en onder met blauwe pannen gedekt zadeldak tussen brede tuitgevels met vlechtingen. In de voorgevel drie rondboognissen met profiellijst rond de bovenzijde en tracering in de boogvelden en met in middelste een dubbele deur met gedeeld 8-ruits bovenlicht en in elk der buitenste twee gekoppelde 8-ruits ramen; voor de deur een gemetselde dubbele trap met bordes en rondgesloten onderdoorgang naar de kelder; boven de deur een rond venster met gietijzeren tracering en met rond de bovenste helft 'Bank van Leening' en profiellijst. In de zij- en achtergevel(s) getoogde vensters, waarin twee gekoppelde ramen met kleine, ruitvormige roedenverdeling en enige halfronde kelderlichten. Staafankers. Het gehele pand is onderkelderd met tongewelven loodrecht op de zijmuren en met in het midden een gang met tongewelf en twee koepelgewelven; de kelder is vermoedelijk een restant van het middeleeuwse complex der Broeders des Gemene Levens. Zoldervloer met moerbalken op muurdammen. Noordelijk van de voorgevel een bij het pand behorende muur met ronde poort en het jaartal 1854. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21828
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 'Bank van lening' in 's Hertogenbosch

hinthamerstraat

hinthamerstraat 138
's-hertogenbosch
Omschrijving Woonhuis, gebouwd in de zestiende eeuw. De houtconstructie is gedateerd op circa 1545 (d). Het pand heeft een voor 's-Hertogenb..

Pand met verdieping op L-vormige plattegrond

Hinthamerstraat 148
's Hertogenbosch
Pand met verdieping op L-vormige plattegrond; voorste gedeelte onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak en haaks daarop boven het ..

Huis met lijstgevel met rijke kroonlijst, bestaande uit parel- en eierlijsten, guirlandes en osseschedels, klossen met druppen

Hinthamerstraat 156
's Hertogenbosch
Huis met lijstgevel met rijke kroonlijst, bestaande uit parel- en eierlijsten, guirlandes en osseschedels, klossen met druppen; omstreeks 18..

Pand - voorhuis met vast achterhuis - met verdieping onder met rode hollandse pannen gedekt schilddak

Hinthamerstraat 158
's Hertogenbosch
PAND - voorhuis met vast achterhuis - met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. De in de 19e eeuw gebosseerde gepleis..

"Het pand"; in oorsprong vermoedelijk 15e eeuws restant van het klooster van de Zusters van Orthen

Louwschepoort 47
's Hertogenbosch
"Het pand"; in oorsprong vermoedelijk 15e eeuws restant van het klooster van de Zusters van Orthen. In schoon metselwerk opgetrokken pand me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)