Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Gulden Hopsack in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Orthenstraat 3
5211SV 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1620 1620 ca. 1620


Beschrijving van De Gulden Hopsack

De Gulden hopsack, omstreeks 1620. In 1923 gerestaureerd door H.van Heeswijk, waarbij de onderpui vernieuwd. Trapgevel met geprofileerde cordonlijsten met kopje in het midden. Boven de drie geprofileerde korfbogige vensters metselmozaieken in de boogvelden en op de bovenste vensters uitgekraagde togen. Vier sierankers; afgesleten gevelsteen. Inwendig enige sleutelstukken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21748
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Gulden Hopsack
Deguldenhopsack.jpg
Locatie Orthenstraat 5
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 18′ OL
Oorspr. functie Bierbrouwer, wijnhuis
Huidig gebruik Horeca (sinds 2016)
Start bouw 1619
Verbouwing 1929, 1965 (Van Lansschot)
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 21748
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
1924

Het gebouw aan de Orthenstraat 3 in 's-Hertogenbosch staat bekend als De Gulden Hopsack. Het gebouw is op 5 oktober 1965 ingeschreven als rijksmonument.[1]

Geschiedenis

De geschiedenis van dit gebouw begint in 1619, en eigenlijk nog iets eerder: in 1619 verving het huidige stenen pand het vorige houten pand. Daarbij zijn onder meer de oudere kelders bewaard gebleven. De bouw van het pand werd gedaan met subsidie van het stadsbestuur. Dat wilde stadsbranden voorkomen door houten panden te vervangen door stenen.

Sinds 1619 is De Gulden Hopsack eeuwenlang gebruikt door bierbrouwers en wijnkopers.

In de twintigste eeuw is het pand tweemaal gerestaureerd: in de jaren twintig op initiatief van de gemeente 's-Hertogenbosch, waarbij ook de onderpui gewijzigd werd,[1] en in de jaren zestig vanwege de aanstaande verhuizing van Van Lanschot Bankiers naar dit pand.

Gevelrij

De gevels van De Gulden Hopsack en de aangrenzende gebouwen Orthenstraat 1 en Hooge Steenweg 29 vormen samen een gevelrij; in deze gevelrij is een poortje waardoor men de achtergelegen stegen kan bereiken.[2] Tot 2014 had Van Lanschot Bankiers alle drie de gebouwen in gebruik als hoofdkantoor.


Monumenten in de buurt van De Gulden Hopsack in 's Hertogenbosch

overig

Ruissche Poort (toegangspoort) ong
's Hertogenbosch
Toegang tot het St.Pieterskerkhof, steeg naar Achter de Tolbrug. Holgeprofileerde natuurstenen ingangspoort, overtoogd door een uitgekraagde..

Huis met in de 19e eeuw nieuw beklampte trapgevel met natuurstenen banden, blokken en vleugelstukken

Hooge Steenweg 32
's Hertogenbosch
Huis met in de 19e eeuw nieuw beklampte trapgevel (1638 blijkens jaartal in top) met natuurstenen banden, blokken en vleugelstukken. Segment..

Huis met trapgevel

Visstraat 6
's Hertogenbosch
Huis met trapgevel. Eerste en tweede verdieping door lijsten van elkaar gescheiden en ieder met toscaanse pilasters. Gebogen topfronton met ..

Pastorie van de Sint Pieterskerk (oorspronkelijk Refugiehuis der Augustijnen Kanunniken van het klooster Marienhage te Woensel)

Achter de Tolbrug 151
's Hertogenbosch
Pastorie van de St.Pieterskerk, oorspronkelijk Refugiehuis der Augustijnen Kanunniken van het klooster Marienhage te Woensel. Aan de achterz..

woonhuis

Hooge Steenweg 20
's Hertogenbosch
In oorsprong vermoedelijk 16e-eeuws pand - voorhuis met vast achterhuis - met verdieping en verdiep onder met blauwe Hollandse pannen (en go..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven