Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Oliemolensingel 1
5211TN 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van woonhuis

In 1898 gebouwde, in schoon metselwerk opgetrokken kopie van het uit 1638 daterende pand, dat ter plaatse gestaan heeft. Pand met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak tegen verhoogde halsgevel met klauwstukken en afgedekt met fronton (voorzijde) en tegen trapgevel bekroond door pinakel afgedekt met segmentboog-vormig fronton en waaiervormige klauwstukjes. Op de begane grond rondboog en getoogde vensternissen met 24-ruits kruiskozijnen (voor- en achtergevel) en (gekoppelde) 24-ruits schuiframen; op de verdieping dezelfde ramen in rechtgesloten vensters in voor- en zijgevel en in getoogde vensternissen in achtergevel. In de geveltop van de voorzijde een kruisvenster met onder luiken en boven 4-ruits raampjes en daarboven in een rondboognis een rond venster met 9-ruits raam. In de geveltop van de achterzijde een 16-ruits kruiskozijn met aan weerszijden een getoogde blindnis; sierankers. Aan de noordzijde twee dakkapellen onder met leien gedekte schilddakjes en met luiken. Voor de plint, lijstwerk, blokken op hoeken, in bogen en strekken, voor de klauwstukken en frontons is gebruik gemaakt van natuursteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21747
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in 's Hertogenbosch

weg en waterwerk

Brede Haven (peilschaal)
's Hertogenbosch
Inleiding. De PEILSCHAAL is gelegen in de kademuur van de Brede Haven, nabij de brug bij de Oliemolensingel. Circa tien meter ten zuiden va..

Pand onder zadeldak

Brede Haven 71
's Hertogenbosch
In oorsprong midden 17e eeuws pand met verdieping onder met rode pannen gedekt zadeldak tegen witgeverfde trapgevel (voor) en met schild (ac..

Pand onder verdieping

Brede Haven 70
's Hertogenbosch
In oorsprong midden 17e eeuws pand met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak tegen gepleisterde trapgevel (voor) en t..

Draaibrug

Brugplein draaibrug
's Hertogenbosch
Inleiding. Gelijkarmige stalen DRAAIBRUG op stenen onderbouw met vakwerkhoofdliggers aan weerszijden van de rijvloer, tussen 1900 en 1902 g..

In de rooilijn en op de hoek van de van Tuldenstraat en jan Heinsstraat gelegen herenhuis

van Tuldenstraat 1
's Hertogenbosch
Inleiding. In de rooilijn en op de hoek van de Van Tuldenstraat en Jan Heinsstraat gelegen HERENHUIS. Linkergevel vrijliggend met klein erf..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in 's Hertogenbosch