Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stedelijk Gymnasium in 's Hertogenbosch

Gebouw

Nachtegaalslaantje 2
5211LE 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Stedelijk Gymnasium

Voormalige, in 1865 gebouwd gymnasium; neo-classicistisch, blokvormig pand met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak; 5 vensterassen brede, gebosseerde hardstenen voorgevel met cordonlijsten, met 8-ruits schuiframen en dubbele deur met bovenlicht en afgesloten door forse kroonlijst met tandlijst; zij- en achtergevel(s) in schoon metselwerk met 8-ruits (schuif) ramen en in de zuidgevel 12-ruits schuiframen; tegen de zuidgevel een lagere aanbouw met verdieping onder met leien gedekt schilddak en voorzien van 6-ruits schuiframen. Inwendig: aan de noordzijde van de centrale gang een ruime bordestrap met gietijzeren balusters. Achter het pand een 19e eeuwse, gedeeltelijk open houten loods onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak rustend op houten pijlers met gesneden korbelen en opengewerkte houten lijsten onderlangs de goten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21741
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie het artikel Dit artikel gaat over het bouwwerk Stedelijk Gymnasium. Zie ook Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch voor het artikel over de onderwijsinstelling.
Voorgevel

Het Stedelijke Gymnasium is een gebouw in de binnenstad van 's-Hertogenbosch aan het Nachtegaalslaantje. Het gebouw heeft nu niet meer de functie als Stedelijk Gymnasium. Het is een rijksmonument.

De gevel is van hardsteen gebouwd en is symmetrisch van opzet. Binnen in het gebouw is er een centrale gang, met aan weerszijden van de gang de leslokalen. Aan de linkerkant van het pand is er een monumentaal trappenhuis. Het gebouw is gerealiseerd in 1856, maar in 1848 lagen er al tekeningen op tafel om het gebouw te bouwen.

Het pand doet nu dienst als kantoor en informatiecentrum voor de restauratie van de vestingwerken in de stad. Tevens is hier een maquette van het Beleg van 's-Hertogenbosch opgesteld.

De school zelf is naar een andere locatie verhuisd, aan het Mercatorplein in het Paleiskwartier.


Monumenten in de buurt van Stedelijk Gymnasium in 's Hertogenbosch

overig

Hekellaan 2
's Hertogenbosch
Inleiding. De voormalige militaire MANEGE uit 1900 is gebouwd in Neo-Renaissance bouwstijl naar ontwerp van de Eerst Aanwezend Ingenieur (E..

Ziekenhuis Johannes de Deo

Papenhulst 26
's Hertogenbosch
Inleiding. Het voormalige ZIEKENHUIS "Joannes de Deo" is gelegen aan de oostelijke zijde van de Papenhulst. Het ziekenhuis bevindt zich in ..

Hekellaan 4, 's-hertogenbosch

Hekellaan 4
's Hertogenbosch
Hekellaan 4, 's-Hertogenbosch (Complexonderdeel 1) Inleiding. De voormalige Rijks HBS is gelegen aan de noordelijke zijde van de Hekellaan..

Complex Hekellaan

Hekellaan 4
's Hertogenbosch
Hekellaan 4, 's-Hertogenbosch (Complexonderdeel 2) Inleiding. Het SCHEIKUNDELOKAAL van de voormalige Rijks H.B.S. te 's-Hertogenbosch ligt..

overig

Hekellaan (tegenover Nachtegaalslaantje)
's Hertogenbosch
Inleiding. Aan de Hekellaan gelegen GEDENKTEKEN, vervaardigd in 1938 door architect Co Brandes en beeldhouwer Albert Termote in een stijl d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stedelijk Gymnasium in 's Hertogenbosch