Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met twee verdiepingen onder met pannen gedekt zadeldak met schild en tegen trapgevel in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Molenstraat 1
5211DR 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Pand met twee verdiepingen onder met pannen gedekt zadeldak met schild en tegen trapgevel

16e eeuws pand met twee verdiepingen onder met pannen gedekt zadeldak met schild (voor) en tegen trapgevel (achter); in 1913 sterk verbouwd, waarbij de hoek werd afgeschuind en voorzien van een iets uitkragend topgeveltje onder insteekkap, de gevels werden voorzien van getoogde vensters met T-ramen en op de begane grond van de noordgevel van rondboogvensters met gietijzeren roedenverdeling, de voorgevel en de afschuining werden gepleisterd en inwendig enkelvoudige balklagen werden aangebracht. De voorgevel heeft op de begane grond een deur met bovenlicht en een getoogde dubbele deur en is afgesloten met een rondboogfries; de witgeverfde noordgevel heeft een deur met gedeeld bovenlicht en is afgesloten met een gemetselde, uitkragende gootlijst. Inwendig: tweebeukige, vier traveeën lange kelder met kruisgewelven rustend op natuurstenen kolommen; 16e eeuwse kap met eiken dekbalkjukken en schaarspanten met balk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21736
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Pand met twee verdiepingen onder met pannen gedekt zadeldak met schild en tegen trapgevel in 's Hertogenbosch

Het Keershuis

Lepelstraat 12
's Hertogenbosch
Het Keershuis. Laatgotisch huis. Zijgevel aan de St.Janstraat met overgekraagde verdieping en achtergevel met oorspronkelijk zadeldakvormig ..

Laatgotisch huis

Sint Jansstraat 1
's Hertogenbosch
Laatgotisch huis. Overgekraagde verdieping; zijtrapgevel met steile trappen. Beneden houten kruiskozijnen. Aansluitend bij zijgevel van Lepe..

woonhuis

Molenstraat 2
's Hertogenbosch
In oorsprong vermoedelijk 16e eeuws, gedeeltelijk over de Dieze gebouwd pand zonder verdieping bestaande uit: -een oostelijk gedeelte onder ..

Huis uit de 17e eeuw

Sint Jansstraat 3
's Hertogenbosch
Huis uit de 17e eeuw. Hoog zadeldak met zijtrapgevel met vlechtingen. Vlakke ontlastingsbogen over de bovenvensters. Schuiframen met kleine ..

woonhuis

Korenbrugstraat 11
's Hertogenbosch
Drie vensterassen breed en vier vensterassen diep pand (XIX B) met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt omlopend schilddak; w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand met twee verdiepingen onder met pannen gedekt zadeldak met schild en tegen trapgevel in 's Hertogenbosch

Foto's (7)