Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Moriaan in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Markt 79
5211JX 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van De Moriaan

De Moriaan. Zou gesticht zijn rond 1185; in huidige vorm grotendeels 13e eeuw. Linker voorhelft veranderd door inbouw van een ander huis. Baksteen met toepassing van natuursteen. Kelder met spaarbogen, in hout gedekt, waaronder zware middenbalk op bakstenen pijlers via grote sleestukken. Uitgekraagde traptoren op de oosthoek. Boven de kelder in de gevel een segmentboogfries. In spitsboognissen gevatte vensters op de verdieping. Aanzet van trapgevel. Pand in tweeën gedeeld door vakwerkwand. In restauratie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21731
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Moriaan in 's-Hertogenbosch
Voorgevel - 's-Hertogenbosch - 20110416 - RCE.jpg

De Moriaan is een van de oudste bakstenen huizen van Nederland. Het gebouw staat aan de Markt in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het is gebouwd in de 13e eeuw en wordt thans gebruikt door de plaatselijke VVV en een kroeg. In de kelder zijn nog 13e-eeuwse balken te zien.

De Moriaan werd volgens de overlevering in 1220 gebouwd door Hendrik I van Brabant voor zijn vriend Beckerlijn. Het betreft een gotisch bakstenen zaalhuis met een rond torentje.

In het tijdperk waarin De Moriaan gebouwd werd, werden er in 's-Hertogenbosch meer van dergelijke gebouwen opgeleverd. Alle andere dergelijke gebouwen zijn echter (grotendeels) gesloopt of zijn niet meer als zodanig te herkennen.

In 1956 wilde de gemeente 's-Hertogenbosch dit pand slopen, om het verkeer meer ruimte te gunnen. In een speciale vergadering is uiteindelijk de minister gevraagd om een sloopvergunning te weigeren, wat uiteindelijk gelukt is. Vervolgens werd er in 1963 een restauratie uitgevoerd.[1] Het gebouw is erkend als rijksmonument.

Externe link

  • Chris Kolman [et al.], De Moriaan in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 218Monumenten in de buurt van De Moriaan in 's Hertogenbosch

De Roodenburgh

Markt 73
's Hertogenbosch
winkel-woonhuis met achterhuis 'De Roodenburgh', Markt 73 's-Hertogenbosch Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS met ACHTERHUIS is in 1910 gebouw..

Huis met schilddak en gepleisterde lijstgevels

Markt 40
's Hertogenbosch
Huis met schilddak en gepleisterde lijstgevels, begin 19e eeuw.

Huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarin vensters met afgeronde bovenhoeken

Markt 30
's Hertogenbosch
Huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarin vensters met afgeronde bovenhoeken, omstreeks 1860.

woonhuis

Markt 61
's Hertogenbosch
Twee vensterassen breed pand (XIXc) met twee verdiepingen onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild (voor). De gepleister..

Huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarop kroonlijst met tandlijst

Pensmarkt 11
's Hertogenbosch
Huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel waarop kroonlijst met tandlijst. Begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Moriaan in 's Hertogenbosch