Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in 's Hertogenbosch

Gebouw

Markt 1
5211JV 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis. Ontstaan uit verbouwing van laatgotisch raadhuis uit 1529, waarvan de door kruisribgewelven overwelfde veelbeukige kelder en veel muurwerk bewaard bleef. Voorgevel uit 1670 door Claes Jeremiasz Persoons; natuursteen, kolossaalorde en fronton in middenrisaliet. Bordes met dubbele trap uit 1679. In fronton beeldhouwwerk van Jacob van der Hoeven. Toren uit 1649 door Jacob van der Laer en Adriaan van der Sterren. Aan de achterzijde een vermoedelijk door Jacob Roman in 1691 gebouwde galerij, die aansluit op een in oorsprong 16e eeuws gedeelte. Kelders door Jan Darkennes. In Vierschaar vier kanonnen, gegoten 1580 door Jean de Challengie. Oostelijk trappenhuis met gesneden leuning. Raadzaal met schoorsteen door Roman. Burgemeesterskamer met Lodewijk XIV betimmering en schoorsteen. Commissiekamer met Lodewijk XV betimmering en schoorsteen, goudleerbehang. Vertrek met rijke Lodewijk XIV schouw. In raadzaal plafondschildering door Elyas van Nijmegen naar ontwerp van Roman. Voorts vele schilderijen o.a. door Theodoor van Tulden. Wandtapijten uit 1679 door Maximiliaan van der Gucht. In de achterbouw trouwkamer met betimmering en goudleerbehang (17e eeuw). Beiaard met veertien klokken van Francois en Pieter Hemony uit 1649 en van Melchior de Haze uit 1691, verder een anonieme uurklok uit 1372, diameter 120 cm, genaamd Maria. Trommelspeelwerk van Juriaan Sprakel, 1691. In de architraaf van de gevel een ruiterspel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21719
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Raadhuis in 's Hertogenbosch

Het Vosken

Markt 5
's Hertogenbosch
Het Vosken. Huis met trapgevel uit begin 17e eeuw. Natuurstenen banden, blokken en waterlijsten. Uitgekraagde togen boven de korfbogige vens..

Huis met geveltje van een travee met doorgaande pilasters, hersteld 1930

Schapenmarkt 2
's Hertogenbosch
Huis met geveltje van een travee met doorgaande pilasters, 17e eeuw, hersteld 1930.

Standbeeld Jeroen Bosch

Markt (tegenover Stadhuis)
's Hertogenbosch
Inleiding. Het STANDBEELD voor Jeroen Bosch is geplaatst op de Markt, tegenover het stadhuis, in het centrum van 's-Hertogenbosch. Het stan..

woonhuis

Schapenmarkt 4
's Hertogenbosch
Een, voor het pand Schapenmarkt 4 geplaatste 18e eeuwse kolom met daarop zich bevindende vergulde gebeeldhouwde leeuw.

gebouw

Schapenmarkt 4
's Hertogenbosch
Inleiding. Het WARENHUIS werd gebouwd in opdracht van Vroom & Dreesmann naar ontwerp van de architect Oscar Leeuw (Nijmegen). Het werd opge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Raadhuis in 's Hertogenbosch