Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig roomsch weeshuis in 's Hertogenbosch

Gebouw

Keizerstraat 12
5211HG 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Voormalig roomsch weeshuis

Voormalig Roomsch Weeshuis. Gevestigd in het voormalige Hof van Zevenbergen (XVI A), in 1662 en 1695 verbouwd en in 1778 tot weeshuis ingericht, waartoe opnieuw verbouwd en vereenvoudigd: trapgevels der hoekpaviljoens gesloopt, middendeel verhoogd. Kelder met vlakke kruisgewelven. Gerestaureerd in 1991-92. Zijgevels met zadeldaktrappen; aan de achterzijde van de grote zaal produkt van de restauratie van 1991-92. Twee bogen aan de binnenplaats hoogstwaarschijnlijk afkomstig van het bordes van het voormalige stadhuis (1533) en later van nieuwe sluitstenen voorzien. Bij de restauratie van 1991-92 met een derde boog aangevuld. In de rechter achtervleugel fijn gesneden 17e-eeuwse sleutelstukken met acanthusbladeren. Vele regentenportretten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21671
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig roomsch weeshuis in 's Hertogenbosch

Eenvoudig 19e-eeuws pandje met verdieping onder met blauwe hollandse pannen gedekt schilddak en met aan de oostzijde overbouwde poort naar binnenterre ..

Keizerstraat 12A
's Hertogenbosch
Eenvoudig 19e eeuws pandje met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak en met aan de oostzijde overbouwde poort naar b..

Huis van bewaring

Sint Jorisstraat 29
's Hertogenbosch
Huis van Bewaring. Gevel in stijlvolle baksteenarchitectuur uit omstreeks 1840; wit-houten fronton boven ingangsrisaliet; hardstenen deuroml..

Huis met 19e-eeuwse, eenvoudige gewitte gevel, waarachter, blijkens het metselwerk, nog delen van het daar in 1591 gevestigde karthuizerklooster schui ..

Sint Jorisstraat 25
's Hertogenbosch
HUIS met 19e eeuwse, eenvoudige gewitte gevel, waarachter, blijkens het metselwerk, nog delen van het daar in 1591 gevestigde Karthuizerkloo..

Woning in klassicistische stijl behorend bij het huis van bewaring

Sint Jorisstraat 27
's Hertogenbosch
Woning in klassicistische stijl uit omstreeks 1840, behorend bij het Huis van Bewaring. Met hek.

Pand met verdieping onder met rode hollandse pannen gedekt zadeldak met schild en tegen topgevel

Sint Jorisstraat 17
's Hertogenbosch
Pand met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild (voor) en tegen topgevel (achter). Gepleisterde, op de begane..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig roomsch weeshuis in 's Hertogenbosch

Foto's (1)