Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwanenbroedershuis in 's Hertogenbosch

Kerkelijk Gebouw

Hinthamerstraat 94
5211MS 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Zwanenbroedershuis

Gebouw der Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Neogotiek uit 1846-1847 door J.H.Laffertee ter vervanging van een gebouw grotendeels uit 1535. Gepleisterde gevel met drie traveeën met wimbergen tussen steunberen; houten venstertraceringen. Inwendig stucplafonds en betimmeringen in dezelfde stijl; eetzaal uit 1868. Rijke inventaris, o.a. delen van altaarretabel uit de Broederschapskapel van de St.Jan door Adriaan van Wesel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21635
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zwanenbroedershuis
's-Hertogenbosch Rijksmonument 21635 Hinthamerstraat 94 Zwanenhuis.JPG
Locatie Hinthamerstraat 94, 's-Hertogenbosch
Huidig gebruik museum
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 21635
Architect J.H. Laffertée
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Zwanenbroedershuis is een monumentaal pand in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch.[1]

Geschiedenis

In 1318 werd in Den Bosch het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap opgericht. Zij kwamen aanvankelijk samen in een kapel van de Sint-Jan. In 1484 verhuisde het gezelschap naar de Hinthamerstraat. Gijsbertus van der Poorten had daar zijn pand De Pauw aan de broederschap nagelaten. In 1535-1538 werd het gebouw in renaissancestijl verbouwd, naar ontwerp van bouwmeester Jan Darkennis. Drie eeuwen later was het pand in verval geraakt. Naar ontwerp van J.H. Laffertée werd in 1846-1847 een nieuw, neogotisch pand opgetrokken. De inrichting was deels naar ontwerp van Lambert Hezenmans.[2]

Het onderkomen werd in de jaren 50 van de 20e eeuw gerestaureerd, waarna er vier beelden van Marius van Beek aan de gevel werden geplaatst (1962). De gestileerde mansfiguren van musschelkalksteen stellen voor: Willem van Oranje, de eerste Oranje die Zwanenbroeder werd, Gijsbertus van der Poorten, schenker van het Zwanenbroedershuis; Gerardus van Uden, oprichter van de Broederschap en graaf Floris van Egmont, die ook Zwanenbroeder was.

Het Zwanenbroedershuis is in 1965 als rijksmonument opgenomen in het Monumentenregister.[1] Sinds 2005 is er een museum gevestigd, dat koorboeken, altaarstukken en andere voorwerpen toont uit de geschiedenis van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.[3] Het wordt daarnaast nog steeds gebruikt voor bijeenkomsten van de leden van de broederschap.

Beschrijving

Het gebouw heeft een witgepleisterde gevel van drie traveeën breed. Elke travee is voorzien van wimbergen tussen steunberen. De entree bevindt zich in de middelste travee, die eindigt in een fronton, bekroond door een zwaan. Op de verdieping zijn drie hoge spitsboogvensters met houten traceringen geplaatst.

Afbeeldingen

Zie ook


Monumenten in de buurt van Zwanenbroedershuis in 's Hertogenbosch

Huis met bakstenen lijstgevel uit omstreeks 1840

Hinthamerstraat 107
's Hertogenbosch
Huis met bakstenen lijstgevel uit omstreeks 1840; bovenramen met waaierzwikken.

Huis met strakke gepleisterde lijstgevel

Hinthamerstraat 100
's Hertogenbosch
Huis met strakke gepleisterde lijstgevel uit het begin van de 19e eeuw.

Laat middeleeuws pand - voorhuis met vast achterhuis

Louwschepoort 2
's Hertogenbosch
Laat middeleeuws pand - voorhuis met vast achterhuis gescheiden door brandmuur met door ezelsruggen afgedekte trappen - met verdieping en on..

Huis met eenvoudige halsgevel met aan de uiteinden toegespitste rollagen en bekroond door driehoekig fronton met jaartal 1691

Hinthamerstraat 82
's Hertogenbosch
Huis met eenvoudige halsgevel met aan de uiteinden toegespitste rollagen en bekroond door driehoekig fronton met jaartal 1691. Schuiframen.

woonhuis

In den Boerenmouw 3
's Hertogenbosch
Vermoedelijk 17e eeuws pandje met lage verdieping onder met pannen gedekt zadeldak (dwarskap) tussen in gele IJsselsteentjes opgetrokken pun..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwanenbroedershuis in 's Hertogenbosch