Voormalig commandementshuis, tevoren bisschoppelijk paleis in 's Hertogenbosch

Hinthamerstraat 74
5211MR 's Hertogenbosch

Beschrijving van Voormalig commandementshuis, tevoren bisschoppelijk paleis

Voormalig Commandementshuis, tevoren Bisschoppelijk Paleis. Ontstaan uit samenvoeging van meerdere huizen; het voornaamste daarvan was het huis van Cloetingen, dat later het refugiehuis der abdij van Tongerloo werd en in 1590 aan het nieuwe bisdom werd afgestaan om, vergroot met drie andere huizen, bisschoppelijk paleis te worden. Daaraan herinnert nog een natuurstenen medaillon met het wapen van bisschop Zoesius (1615-1625) op de binnenplaats. In 1629 tot Militair Commandement ingericht. 1764 de verschillende voorgevels verbouwd tot een totale gevel, waarin de plaats van de wijde ingang en het uitspringend risaliet nog op de oorspronkelijke verdeling wijzen. Hardstenen ingangspoort met jonische pilasters en hoofdgestel; dakkapellen en kroonlijst met gesneden consoles in Regencestijl. Inwendig: in de gangen gestucte moerbalken met sleutelstukken (17e eeuw). In een der benedenkamers deuren in Lodewijk XV-stijl en pauselijke emblemen, die herinneren aan het feit dat het huis in 1812 nog korte tijd bisschoppelijk paleis was voor de door Napoleon benoemde M.F. van Camp. In de grote achterzaal cassettenplafond en in stuc emblemen der Gerechtigheid (in 1838 werd het huis Provinciaal Gerechtshof, later Paleis van Justitie). Voorkamer met Empire-interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)