Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekhuis met halsgevel met gedeelde vleugelstukken en hoekvazen. In de incomplete afdekking in Amsterdam

Woonhuis

Kalverstraat 138
1012XD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1725


Beschrijving van Hoekhuis met halsgevel met gedeelde vleugelstukken en hoekvazen. In de incomplete afdekking

Hoekhuis met halsgevel met gedeelde vleugelstukken en hoekvazen. In de incomplete afdekking ANO 1725. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 2163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Halsgevel, Singel 326, Amsterdam
Een Zaanse halsgevel in Krommenie

Een halsgevel is een bakstenen gevel van een smal huis (drie, soms twee, ramen breed) met twee hoeken van 90° aan de top die opgevuld zijn met zandstenen ornamenten, zogenaamde klauwstukken. Bij het enkele huis leidt het Hollands classicisme tot de ontwikkeling van de halsgevel, omdat bij gebruik van de lijstgevel het puntdak boven de lijst zou uitsteken (een classicistische oplossing zou het bedekken van het puntdak met een fronton zijn maar daarmee is de helling van de Hollandse daken niet in overeenstemming). De halsgevel wordt gebouwd in de periode ±1640-±1775, maar de meeste halsgevels zijn gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. De halsgevel overleeft de periode van het Hollands classicisme, omdat de Lodewijk XIV-stijl heel goed kan worden toegepast op de halsgevel.

Als eerste halsgevel wordt vaak Herengracht 168 in Amsterdam genoemd, gebouwd naar een ontwerp van Philips Vingboons. De halsgevel is typisch Amsterdams en komt voort uit de trapgevel: in feite bestaat de halsgevel uit een enkele trap; de verhoogde halsgevel heeft nog een extra trapje. 17e- en 18e-eeuwse halsgevels moeten onderscheiden worden in de ornamenten.

Frontongevelbekroningen en versieringen als festoenen komen alleen bij 17e-eeuwse halsgevels voor. In de 18e eeuw komen wel guirlandes voor die veel lijken op festoenen, maar het betreft hier geen bloemen en fruitmotieven meer. De verhoogde halsgevel wordt in de periode ±1640 - ±1670 gebouwd, als een overgangsvorm van de trap- en halsgevel.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hoekhuis met halsgevel met gedeelde vleugelstukken en hoekvazen. In de incomplete afdekking in Amsterdam

Pand, vanwege de zandstenen onderdelen van de klokvormige topgevel

Kalverstraat 136
Amsterdam
Pand, vanwege de zandstenen onderdelen van de klokvormige topgevel (3e kwart 18e eeuw).

Pand met gevel onder rechte lijst, met uitstalkast in de houten pui

Rozenboomsteeg 4
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst, met uitstalkast in de houten pui (alles XIXA).

Pand met gevel onder rechte lijst

Rozenboomsteeg 6
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst (XIXA).

Hoekhuis met voorgevel onder rijk gesneden rechte lijst met consoles. Opmerkelijke zijgevel uit de bouwtijd, ten dele overgebouwd op gesneden puibalk ..

Kalverstraat 123
Amsterdam
Hoekhuis (XVIIb) met voorgevel onder rijk gesneden rechte lijst met consoles (XVIIId). Opmerkelijke zijgevel uit de bouwtijd, ten dele overg..

Pand met ingezwenkte halsgevel

Begijnensteeg 9I
Amsterdam
Pand met ingezwenkte halsgevel (XVIIIc).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)