Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vier vensterassen breed pand met verdieping onder met pannen gedekt schilddak in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Hinthamerstraat 181
5211ML 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Vier vensterassen breed pand met verdieping onder met pannen gedekt schilddak

Vier vensterassen breed pand (XIXb) met verdieping onder met pannen gedekt schilddak. De gepleisterde, op de begane grond gebosseerde, voorgevel heeft een hardstenen plint en stoep van twee treden, heeft een cordonband met fries, gedecoreerd met eenvoudige stucwerkversiering, en is afgesloten door een geprofileerde kroonlijst met goot op klossen. Op de begane grond deur met getoogd, 2-ruits bovenlicht en getoogde vensters met 8-ruits draairamen, alle met getoogde en geprofileerde stucwerkomlijsting. Op de verdieping vensters met afgeronde bovenhoeken, 8-ruits draairamen en rechtgesloten, geprofileerde stucwerkomlijsting met oren. Inwendig: kelder met tongewelf van voormalig pand enkelvoudige balklagen; stucwerkplafonds, schoorsteenmantels en eikehouten trap met open wrong. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21618
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Vier vensterassen breed pand met verdieping onder met pannen gedekt schilddak in 's Hertogenbosch

Pastorie

Hinthamerstraat 177
's Hertogenbosch
Pastorie der St.Jacobskerk; gedeeltelijk onderkelderd, in oorsprong waarschijnlijk 17e eeuws en in de 19e eeuw gebosseerd gepleisterd pand m..

De Kalverendans en De Hopsack

Hinthamerstraat 183
's Hertogenbosch
Inleiding. Het HERENHUIS is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Hinthamerstraat, in het centrum van 's-Hertogenbosch. De kern van het he..

Monumentaal pand met koetshuis

Hinthamerstraat 176
's Hertogenbosch
Monumentaal pand met koetshuis uit omstreeks 1840. Beganegronds van hardsteen met bossingen, boven gepleisterd. Vlakke cordonlijst onder de ..

Huis met lijstgevel

Hinthamerstraat 184
's Hertogenbosch
Huis met lijstgevel uit het begin van de 19e eeuw. Schuiframen, voorzien van klossen met druppen onder de wisseldorpels.

Pand met pilastergevel met hoog schilddak evenwijdig aan de gevel

Hinthamerstraat 164
's Hertogenbosch
Pand met pilastergevel met hoog schilddak evenwijdig aan de gevel; natuurstenen korintische kolossaalpilasters, in twee der pilasters een ui..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)