Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Jacobskerk in 's Hertogenbosch

Kerkelijk Gebouw

Hinthamerstraat 175
5211ML 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Architect: J.Th.J.Cuypers en J. Stuyt


Beschrijving van Sint-Jacobskerk

St. Jacobus de Meerdere, 1906-1907 door J.Th.J.Cuypers en Jan Stuyt. Driebeukige KRUISBASILIEK met centraliserende aanleg, waarbij de kruising bekroond wordt door een ronde koepel. Naast de westgevel een hoge klokketoren. Interieur als schoon-werk behandeld baksteen met banden van verglaasde terra-cotta. Koor en zijkapellen hebben half-ronde sluitingen. Belangrijk voorbeeld van vernieuwing in de kerkelijke bouwkunst. Tot de inventaris behoren een barokke preekstoel en een in barokstijl gesneden orgelgalerij. Voorts 18e eeuwse beelden. Eikehouten communiebank, 18e eeuw; twee biechtstoelen eerste helft 19e eeuw; eikehouten preekstoel in barokke stijl, 17e eeuw; heiligenbeelden, hout, 18e of eerste helft 19e eeuw; H.Lucia, St. Franciscus Xaverius, St.Franciscus van Assisi, een heilige monnikfiguur, St.Anthonius van Padua, St. Jan de Evangelist, Petrus, Paulus St.Vincentius a Paulo (?), St. Willibrord (?), vier eikehouten engelenfiguren, reliëf van een engel, St.Leonardus van Veghel. Voorts een albasten doopvont, eerste helft 19e eeuw; 14 in hout gesneden kruiswegstaties door A.M. van der Geld te Den Bosch, 1898. Schilderijen, 18e eeuw: Vier schilderijen met bustes van de Evangelisten, kruisiging, Maria met Kind en kleed en een rozenkrans gevend aan resp.de H.Simon Stock en St.Dominicus,Verrijzenis, Christus in de Hof van Olijven, Geseling, Doornenkroning, Christus en de wenende vrouwen, Hemelvaart, Maria's ten Hemelopneming, Ontmoeting van Maria en Elisabeth, Opdracht in de tempel, Jezus als leraar in de tempel, Maria Magdalena wenend bij het Kruis. Gaaf pneumatisch orgel met Hoofdwerk en Zwelwerk, in 1900 gemaakt door M. Maarschalkerweerd. Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding, buiten gebruik gesteld. Nabij de sacristie een klok van G. Moer, 1482, 66,5 cm. In de kooromgang zeer oude klok van anonieme gieter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21616
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwe Sint-Jacobskerk
voorzijde Nieuwe Sint-Jacobskerk
voorzijde Nieuwe Sint-Jacobskerk
Plaats 's-Hertogenbosch
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 19′ OL
Gebouwd in 1905
Monumentnummer  21616
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt en Jos Cuypers
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur, zuider zijbeuk - 's-Hertogenbosch - 20534552 - RCE.jpg
kopie de Tuin der Lusten een belangrijk schilderij van Jheronimus Bosch

De Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein in de binnenstad van 's-Hertogenbosch is een kerkgebouw dat in 1905 is gebouwd. De architecten van de kerk waren Jan Stuyt en Jos Cuypers.

De Sint-Jacobskerk is tegenwoordig niet meer in gebruik als een religieus gebouw. Het interieur van de kerk is te bezichtigen. Het gebouw is een rijksmonument.

In de kerk is tegenwoordig het Jheronimus Bosch Art Center gevestigd. Er is een overzicht van werken van de Bossche kunstschilder Jheronimus Bosch te zien. Met als belangrijkste onderdeel een kopie van het beroemde schilderij de Tuin der Lusten. Het origineel hangt in het Museo del Prado in Madrid.

Bouw

De kerk verving een ouder gebouw in neoclassicistische stijl uit 1844, ontworpen door Arnoldus van Veggel. Dit was eveneens een koepelkerk. Het kerkgebouw is een driebeukige kruisbasiliek met een centraliserende plattegrond. De viering van de kerk wordt bekroond door een koepelvormige vieringtoren. Naast de westgevel van de kerk staat een hoge klokkentoren naar het voorbeeld van een Italiaanse campanile.

Interieur

Tot de inventaris behoren onder andere een barokke preekstoel en een in barokstijl gesneden orgelgalerij.

Verder zijn er 18e-eeuwse beelden en eikenhouten communiebank te vinden, twee 19e-eeuwse biechtstoelen en een pneumatisch orgel met Hoofdwerk en Zwelwerk, in 1900 gemaakt door Michaël Maarschalkerweerd.

In de toren zit een mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding, maar deze is buiten gebruik gesteld.[1]

De kerk was vanuit de Hinthamerstraat moeilijk bereikbaar. Er werden huizen afgebroken, zodat er een plein voor de kerk ontstond. Dit plein zou later vernoemd worden naar de Bossche schilder Jeroen Bosch.

Trivia

Bron

Literatuur

  • De bouwmeester (17 oktober 1908) ‘De nieuwe St. Jacob te ’s-Hertogenbosch’, Architectura, 16e jaargang, nummer 42, pp. 364–365. Zie [1], [2], [3] en [4].

Monumenten in de buurt van Sint-Jacobskerk in 's Hertogenbosch

Huis met topgevel met ontlastende korfboog om bovenvenster

Sint Jacobstraat 25
's Hertogenbosch
Huis met topgevel met ontlastende korfboog om bovenvenster. Begin 17e eeuw.

Vier vensterassen breed pand met verdieping onder met pannen gedekt schilddak

Hinthamerstraat 181
's Hertogenbosch
Vier vensterassen breed pand (XIXb) met verdieping onder met pannen gedekt schilddak. De gepleisterde, op de begane grond gebosseerde, voorg..

De Kalverendans en De Hopsack

Hinthamerstraat 183
's Hertogenbosch
Inleiding. Het HERENHUIS is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Hinthamerstraat, in het centrum van 's-Hertogenbosch. De kern van het he..

Pastorie

Hinthamerstraat 177
's Hertogenbosch
Pastorie der St.Jacobskerk; gedeeltelijk onderkelderd, in oorsprong waarschijnlijk 17e eeuws en in de 19e eeuw gebosseerd gepleisterd pand m..

Complex hofjeswoningen

Mgr. Prinsenstraat 39
's Hertogenbosch
Inleiding. Het blok met BOVENWONINGEN en BENEDENWONINGEN is gelegen in een tweelaags blok met woonhuizen aan de Mgr. Prinsenstraat, dat de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Jacobskerk in 's Hertogenbosch