Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Jacobskerk in 's Hertogenbosch

Kerkelijk Gebouw

Hinthamerstraat 175
5211ML 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Architect: J.Th.J.Cuypers en J. Stuyt


Beschrijving van Sint-Jacobskerk

St. Jacobus de Meerdere, 1906-1907 door J.Th.J.Cuypers en Jan Stuyt. Driebeukige KRUISBASILIEK met centraliserende aanleg, waarbij de kruising bekroond wordt door een ronde koepel. Naast de westgevel een hoge klokketoren. Interieur als schoon-werk behandeld baksteen met banden van verglaasde terra-cotta. Koor en zijkapellen hebben half-ronde sluitingen. Belangrijk voorbeeld van vernieuwing in de kerkelijke bouwkunst. Tot de inventaris behoren een barokke preekstoel en een in barokstijl gesneden orgelgalerij. Voorts 18e eeuwse beelden. Eikehouten communiebank, 18e eeuw; twee biechtstoelen eerste helft 19e eeuw; eikehouten preekstoel in barokke stijl, 17e eeuw; heiligenbeelden, hout, 18e of eerste helft 19e eeuw; H.Lucia, St. Franciscus Xaverius, St.Franciscus van Assisi, een heilige monnikfiguur, St.Anthonius van Padua, St. Jan de Evangelist, Petrus, Paulus St.Vincentius a Paulo (?), St. Willibrord (?), vier eikehouten engelenfiguren, reliëf van een engel, St.Leonardus van Veghel. Voorts een albasten doopvont, eerste helft 19e eeuw; 14 in hout gesneden kruiswegstaties door A.M. van der Geld te Den Bosch, 1898. Schilderijen, 18e eeuw: Vier schilderijen met bustes van de Evangelisten, kruisiging, Maria met Kind en kleed en een rozenkrans gevend aan resp.de H.Simon Stock en St.Dominicus,Verrijzenis, Christus in de Hof van Olijven, Geseling, Doornenkroning, Christus en de wenende vrouwen, Hemelvaart, Maria's ten Hemelopneming, Ontmoeting van Maria en Elisabeth, Opdracht in de tempel, Jezus als leraar in de tempel, Maria Magdalena wenend bij het Kruis. Gaaf pneumatisch orgel met Hoofdwerk en Zwelwerk, in 1900 gemaakt door M. Maarschalkerweerd. Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding, buiten gebruik gesteld. Nabij de sacristie een klok van G. Moer, 1482, 66,5 cm. In de kooromgang zeer oude klok van anonieme gieter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21616
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Jacobskerk
voorzijde Nieuwe Sint-Jacobskerk
voorzijde Nieuwe Sint-Jacobskerk
Plaats 's-Hertogenbosch
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 19′ OL
Gebouwd in 1905
Sluiting 2002
Gewijd aan Jacobus de Meerdere
Monumentnummer  21616
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt en Jos Cuypers
Stijlperiode Neo-Byzantijns
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur, zuider zijbeuk - 's-Hertogenbosch - 20534552 - RCE.jpg

De Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein in de binnenstad van 's-Hertogenbosch is een voormalige katholieke kerk. Momenteel is hier het Jheronimus Bosch Art Center in gevestigd, maar het kerkelijk interieur is nog voor een groot gedeelte bewaard gebleven.

Geschiedenis

De stad 's-Hertogenbosch kende feitelijk drie kerken gewijd aan Jacobus de Meerdere. De eerste Sint Jacobskerk aan de Bethaniëstraat werd gebouwd in de 15e eeuw, en deed dienst tot 1629. De tweede Sint Jacobskerk gebouwd in 1844 was een waterstaatskerk. Deze werd met subsidie van Rijkswaterstaat gebouwd op de huidige locatie aan de Hinthamerstraat. Het was een in neoclassicistische stijl ontworpen gebouw door Arnoldus van Veggel, en was eveneens een koepelkerk. De derde en laatste Sint Jacobskerk werd in 1905 gebouwd op het grondplan van die waterstaatskerk. De kerk werd voor het eerst geconsacreerd in 1907, en uit de eredienst onttrokken in 2002.

Bouw

De architecten waren Jan Stuyt en Jos Cuypers. Het is een driebeukige kruisbasiliek met een centraliserende plattegrond. De viering van de kerk wordt bekroond door een koepelvormige vieringtoren. Naast de westgevel van de kerk staat een hoge klokkentoren naar het voorbeeld van een Italiaanse campanile. Het betreft een rijksmonument.

Interieur

Tot de inventaris behoren onder andere een barokke preekstoel en een in barokstijl gesneden orgelgalerij.

Verder zijn er 18e-eeuwse beelden en eikenhouten communiebank te vinden, twee 19e-eeuwse biechtstoelen en een pneumatisch orgel met Hoofdwerk en Zwelwerk, in 1900 gemaakt door Michaël Maarschalkerweerd.

In de toren zit een mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding, maar deze is buiten gebruik gesteld.[1]

De kerk was vanuit de Hinthamerstraat moeilijk bereikbaar. Er werden huizen afgebroken, zodat er een parkeergelegenheid voor de kerk ontstond. Met de komst van het Jeroen Bossch Art centre is het een plein geworden.

Huidige functie

Vanaf 2007 is er het Jheronimus Bosch Art Center in gevestigd. Het herbergt een permanente overzichtstentoonstelling overt het leven en werk van de Bossche kunstschilder Jheronimus Bosch. Er is ook een kopie van het beroemde schilderij de Tuin der Lusten. Het origineel hangt in het Museo del Prado in Madrid. Daarnaast wordt het gebouw gebruikt als evenementenlocatie.

Bron

LiteratuurMonumenten in de buurt van Sint-Jacobskerk in 's Hertogenbosch

Huis met topgevel met ontlastende korfboog om bovenvenster

Sint Jacobstraat 25
's Hertogenbosch
Huis met topgevel met ontlastende korfboog om bovenvenster. Begin 17e eeuw.

Vier vensterassen breed pand met verdieping onder met pannen gedekt schilddak

Hinthamerstraat 181
's Hertogenbosch
Vier vensterassen breed pand (XIXb) met verdieping onder met pannen gedekt schilddak. De gepleisterde, op de begane grond gebosseerde, voorg..

De Kalverendans en De Hopsack

Hinthamerstraat 183
's Hertogenbosch
Inleiding. Het HERENHUIS is gelegen aan de zuidelijke zijde van de Hinthamerstraat, in het centrum van 's-Hertogenbosch. De kern van het he..

Pastorie

Hinthamerstraat 177
's Hertogenbosch
Pastorie der St.Jacobskerk; gedeeltelijk onderkelderd, in oorsprong waarschijnlijk 17e eeuws en in de 19e eeuw gebosseerd gepleisterd pand m..

Complex hofjeswoningen

Mgr. Prinsenstraat 39
's Hertogenbosch
Inleiding. Het blok met BOVENWONINGEN en BENEDENWONINGEN is gelegen in een tweelaags blok met woonhuizen aan de Mgr. Prinsenstraat, dat de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Jacobskerk in 's Hertogenbosch